Sadece sigorta girişi ile primsiz emekli olunamaz

Merhaba Hüseyin Bey
Benim 1989 da sigorta girişim var. Ancak sadece 9 günlük yapıldı. 1973 doğumluyum ve %55 özrüm var. Babam memur emeklisi ve şu anda sağlık hizmetlerini ondan yararlanıyorum. Emekli olabilir miyim? Çok teşekkür ederim.

Merhaba Sayın okuyucumuz
Prim ödemeksizin Malulen dahi emekli olabilmeniz mümkün değildir. Örneğin Malulen emeklilik için 1800 gün prim ödeme şartı aranır. Ayrıca %60 iş göremezlik raporu almak gerekir. Özetle sadece sigorta girişinizin olması emeklilik için ne yazık ki yeterli değildir.
İyi günler

İyi günler dilerim Hüseyin Bey,
Ben bir şirketin muhasebe ve personel bölümünde çalışmaktayım. Çalışanlara ödenen günlük yemek parası üzerinden SGK primi kesilip kesilmemesi gerektiği konusunda farklı görüşler mevcut. Çalışanların yemek parasından sigorta kesintisi yapmalı mıyız? Cevaplarsanız çok sevinirim. Teşekkürler.

Merhaba,
SGK yasası gereğince işçilere yemek yardımın ayni (malsal) olarak yapılması durumunda prim kesintisi söz konusu değilken nakdi olarak ödenmesi koşulunda belirli ölçüde bir SGK primi muafiyeti söz konusu olup, yemek bedelinin muafiyet tutarını aşan kısmının prime esas kazançlara dahil edilmesi gerekmektedir.
2015 yılı için SSK Primine Tabi Yemek Parası: (01.01.2015 ila 30.06.2015 tarihleri arasında)
40,05 TL x % 6 = 2,40 TL (Günlük)
İyi günler

İyi günler H.İrfan Bey
Ben personelin işyerinde özürlü kadrosunda gösterilebilmesi için özürlülük derecesinin % kaç olması gerektiğini öğrenmek istiyorum. Yanıtınız için şimdiden teşekkürler

Merhaba Sayın okuyucumuz,
Öncelikle bir personelinizin özürlü kapsamında çalıştırılabilmesi için T.İş Kurumuna raporu ile müracaat etmesi ve kurum üzerinden size yönlendirilmesi gerekiyor.
Sakatlık dereceleri ise aşağıdaki gibidir.
Çalışma gücünün %80'inden fazlasını (%80 dahil) kaybeden birinci derece sakat,
Çalışma gücünün %60'ından fazlasını (%60 dahil) kaybeden ikinci derece sakat,
Çalışma gücünün %40'ından fazlasını (%40 dahil) kaybeden üçüncü derece sakat sayılır.)
İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar