Baklavaya Antep fıstığı yerine bezelye ve boyanmış kaju katılıyor

Baklavaya Antep fıstığı yerine bezelye ve boyanmış kaju katılıyor

Fransa'nın gastronomi başkentlerinden Lyon'da bir Türk fırını, benzer işletmelerden farklı olarak müşterilerine yıllardır taze baklava sunuyor.

'Taş Fırın'ın müşterilerinin büyük bir kısmı Türk ya da Kuzey Afrika göçmeni. Ancak işletme sahibi Hüseyin Oğuz baklavanın Fransızların damak tadına uygun bir tatlı olduğu görüşünde. Hedef, her geçen gün daha fazla Fransıza baklavayı sevdirmek. Türk baklavasının Fransa'da aynı kategorideki en büyük rakibi Lübnan baklavaları.

Kentin banliyölerinden Villeurbanne'da, göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı bir semtte bulunan fırın baklava üretmeye karar verdiğinde, unu Merzifon'dan, fıstığı ise Gaziantep'ten getirmiş.

Bugün, baklava yapımına uygun unu Fransa'da bulmak mümkün. Ancak fıstık için vazgeçilmez adres hala Gaziantep. Üstelik kilogram fiyatı 30 euroyu bulmasına rağmen.

Antep fıstığı yerine bezelye ve boyanmış kaju
Hüseyin Oğuz, Avrupa'da üretilen bazı baklavalarda uygun fiyat için fıstık yerine boyanmış kaju, kuru bezelye ve yer fıstığı kullanıldığını söylüyor.

İçeriğinde Antep fıstığı kulanılan taze baklavanın kilosu ortalama 19 euro. Cevizli baklava ise 17 euro.

Avrupa'daki baklava fırınlarının içerik kalitesinden daha büyük sorunları da var: Usta eksikliği. Hüseyin Oğuz'ın hayali Fransa'daki gastronomi okullarında baklava ustalarının yetiştirilmesi. Bu hayalin gerçekleşmesi yakın gelecekte mümkün görünmüyor. Mevcut şartlarda, Avrupa'da taze Türk baklavasının kaderi Türkiye'den gelen ustalara bağlı.