Gıda testindeki korkutan tehlike!

Gelir düzeyi yüksek kesimlerde adeta moda haline gelen 'gıda intoleransı’ testleri yapan firma sayısı her geçen gün artıyor.

Gıda testindeki korkutan tehlike!

Gelir düzeyi yüksek kesimlerde adeta moda haline gelen 'gıda intoleransı’ testleri yapan firma sayısı her geçen gün artıyor.

01 Ocak 2018 Pazartesi 13:22
Gıda testindeki korkutan tehlike!

Gıda intoleransı’ testleri, son yıllarda ‘besin duyarlılığı’ veya ‘gıda hassasiyeti’ başlıklarıyla özellikle gelir düzeyi yüksek kesimlerde adeta moda haline geldi. İstanbul’un kalbur üstü semtlerinde test yaptığını söyleyen merkez ve firma sayısı her geçen gün artarken, çoğu zaman 2-3 cc kan alınarak antikor ölçümü üzerinden gerçekleştirilen bu testlerin maliyeti bin liradan başlayıp 2 bin liraya kadar çıkabiliyor. Uzmanlar ise gıda intoleransı testlerinin alerji testleriyle karıştırıldığını belirtirken, vatandaşların kandırılıp kazanç sağlandığı görüşünde.

SAĞLIK İÇİN GEREKLİ

Mevcut tabloyu Milliyet’ten Mert İnan’a değerlendiren gastroenteroloji uzmanı Dr. Atilla Bektaş, bu testler nedeniyle sağlıklı yaşam için şart olan maya, soğan, sarımsak, domates, maydanoz, tere, roka, fındık, ceviz, balık, yoğurt, peynir, zeytin, tereyağı, kahve, çay gibi gıda ürünlerin sakıncalı olarak gösterildiğini söyledi.

SORUN KATKI MADDESİ

Bektaş’ın görüşleri şöyle: “Bu gıdaların yasaklanması beslenme bozukluğu ve hastalıklara davetiye çıkartıyor. Gıda intolerans testlerinde belirteç olarak kullanılan IgG temelli testler, çoğu zaman herhangi bir intolerans durumu olmadığı halde de yüksek sonuç verebiliyor. Firmalar, söz konusu testlerin İngiltere’deki Allergy UK tarafından onayladığını iddia ederler, ancak Alerji UK İngiltere’de hayır kurumudur. Bilimsel bir otorite değildir. Bu testler doktor bile olmayan alternatif tıpçılar tarafından suistimal ediliyor.

Bektaş, “Şu anda dünya genelinde milyonlarca dolarlık piyasa oluşturmuş durumda. Ülkemizde bir takım IgG temelli test uygulamaları var. Nişantaşı veya Bağdat Caddesi’nde 1000-2000 lira arasında değişen fiyatlarda bu testleri yapan merkezler açıldı. Aynı gün iki farklı laboratuvarda 2 cc kan verin, onlarca yiyeceğin yasaklandığını göreceksiniz. Ticari amaçlı bu firmalara göre dünyanın yarısından fazlasının besinlere karşı ‘gıda intoleransı’ var. Gıda intoleransı denilen reaksiyona neden olan faktörlerin başında gıda ürünlerindeki E kodlu renklendiriciler ile yine E kodlu koruyucu gıda katkı maddeleri var” dedi.

Önerilen Haberler
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.