Rahim ağzı kanseri aşısı güvenilir mi?

Rahim ağzı kanseri aşısı güvenilir mi?

Rahim ağzı kanserine yol açan HPV virüsüne karşı yapılan aşıyla ilgili şüpheler nedeniyle, aşı yaygınlaşmadı. Dünyada her yıl 530 bin kadın rahim ağzı kanserine yakalanıyor ve bunların 266 bini yaşamını kaybediyor. Aşıyla HPV enfeksiyonuna yakalanma riski yüzde 90 oranında azaltılabiliyor.

Rahim ağzı (serviks) kanserine HPV isimli virüs yol açıyor.

Bu virüse karşı aşı var.

Ancak yan etkileriyle ilgili şüpheler nedeniyle şimdiye dek aşıyı yaygınlaştırmak mümkün olamadı. Örneğin Danimarka hükümeti 2009’da 12 yaşındaki kız çocukları için ulusal bir aşı programı başlattı. İlk yıllarda aşılama oranı yüzde 90 iken, bu sorun nedeniyle zamanla yüzde 40’a düştü.

 HaberSol'dan İlker Belek'in haberine göre aşı sonrası en sık dile getirilen yakınmalar ağrı ve yorgunluk hissi. Ancak son zamanlarda yapılan çok sayıda araştırma bunlarla aşı arasında nedensel bir ilişki olmadığını ortaya koyuyor.

Dünya Sağlık Örgütü 9-14 yaş arasındaki bütün kız çocuklarına aşı öneriyor. Çünkü dünyada her yıl 530 bin kadın rahim ağzı kanserine yakalanıyor ve bunların 266 bini yaşamını kaybediyor. Aşıyla HPV enfeksiyonuna yakalanma riski yüzde 90 oranında azaltılabiliyor.

Danimarka Sağlık Bakanlığı toplumda HPV aşısıyla ilgili yanlış görüşleri ortadan kaldırmak ve aşılama oranlarını yeniden yükseltmek için “HPV’yi durdur, servikal kanseri durdur” kampanyası başlattı. Çalışma etkili oldu. 2016 yılında aşılanan kız çocuğu sayısı 15 bin iken, 2017’de 31 bine yükseldi.