'Tek kullanımlık tıbbi cihazlar defalarca kullanılıyor'

'Tek kullanımlık tıbbi cihazlar defalarca kullanılıyor'

Tıbbi cihazlar sağlık hizmetinin yardımcı oyuncuları olarak ciddi önem taşıyor. İğneden MR cihazına kadar geniş bir yelpazesi olan bu malzemeler, hastalığın teşhis ve tedavisinde büyük bir rol oynuyor. Peki Türkiye'deki tıbbi malzemelerin kalitesi ne durumda? Araştırmacı Tıp Teknolojileri Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Tomruk bazı açıklamalarda bulundu.

ARTED Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Tomruk, tıbbi cihaz sektöründeki sorunları, tıbbi cihazların sağlıktaki görünmez önemini, tek kullanımlık cihazların ülkemizde defalarca kullanıldığını, sektördeki sorunları ve dernek olarak sundukları çözümleri anlattı ve önemli bilgiler verdi.

TEK KULLANIMLIK AMA…
 

Kaliteli ürünler yerini kalitesiz ürünlere bırakmaktadır, bunun yanında tek kullanımlık tıbbi cihazlar defalarca steril edilerek farklı hastalarda tekrar kullanılmaktadır. Güvenli tedavi için gerekli ürünler ya hiç kullanılmamakta ya da daha az sayıda kullanılmaktadır. Tedavinin sürdürülebilmesi için hastaneler ve hekimler istemedikleri halde hasta sağlığı, güvenliği ve etiği açısından sakıncalı seçeneklere başvurmak zorunda kalmaktadır. Bu durum halk sağlığını ve ülkemizdeki sağlık hizmeti kalitesini olumsuz etkilemektedir.

Ayrıca, hastadan fark ödemesi talep edildiği durumlar da mevcuttur. Gittikçe daha sık karşımıza çıkmaya başlayan bir uygulamaya göre de SGK'nın ödemesini yaptığı, hastanenin satın aldığı tıbbi cihazın kalitesinden, bilimsel olarak yeterliliğinden/deneyiminden emin olmayan sağlık meslek mensubu hastayı, operasyonunda daha kaliteli ürün kullanılmasını istiyorsa, x TL fark ödeyerek kendisinin satın alması konusunda ilgili medikal firma ve distribütörlere yönlendirebiliyor. Koşulların getirdiği bu fark ödemesi, ödeme gücü olmayan vatandaşın kalite tıbbi cihaza ulaşımını engelliyor.
Diğer yandan ülkemizin sağlık turizmi hedefleri ve potansiyeli var. Hükümetimiz 750.000 yabancı hastayı tedavi etme, 5,6 milyar dolar gelir elde etme şeklinde bir sağlık turizmi hedefi koymuştur.  Bu hedefe ulaşabilmemizin ön koşullarından biri kaliteli tıbbi malzemelerin ülkemizde varlığını sürdürüyor olmasıdır. Yani sağlık sunucuları ve hekimler en son teknolojileri dünya ile eş zamanlı kullanabiliyor ve deneyim kazanabiliyor olmalıdır.
 

'ÖLÜME VARAN SONUÇLAR DOĞURABİLİR'
 

Sağlık çalışanlarımızın hastaları güvenli tedavi hakkında bilgilendirmeleri en önemli çözümlerden biridir. Tedavi ettikleri hastaların sonuçları yaptıkları başarılı ameliyatlara ve uygun bakım yöntemlerine rağmen kalitesiz malzemeden dolayı olumsuz etkilenmekte, hastalarda enfeksiyon gelişmekte, bu da ölüme kadar varan ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Kalitesiz ve güvensiz ürün kullanımı ve bu ürünlerle ilgili herhangi bir olumsuz olay atlanmadan sağlık çalışanlarımız tarafından Sağlık Bakanlığına rapor edilmeli ve konunun takibi bizzat kendileri tarafından yapılmalıdır.

Malzeme alımlarında sadece fiyat unsuru ve sağlık uygulama tebliği bir kriter olmamalı, hekimlerimiz gerçekten kaliteli olduğuna inandıkları, uzun vadede olumlu hasta sonuçlarını arttıracak ürünleri değerlendirmeye almalıdır. En fiyat avantajlı ürün seçimi diğer sektörlerde kamu bütçesine katkı sağlayabilir. Fakat sağlık sektöründe, insan hayatının bazen bir tek malzemeye bağlı olduğu bir ortamda tek kriter fiyat olamaz.