UNICEF’ten kızamık aşısı uyarısı

UNICEF’ten kızamık aşısı uyarısı

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) verilerine göre, dünya çapında görülen kızamık vakaları bir önceki yıla oranla yüzde 300 arttı.

UNICEF'in son raporuna göre, dünya çapında görülen kızamık salgınlarının nedeni geçen sekiz yılda her yıl yaklaşık 20 milyon çocuğa kızamık aşısı yapılmaması. UNICEF bu nedenle aşılanmayan çocukların sayısında büyük bir artış kaydedildiğine dikkat çekti. UNICEF kızamık hastalığından etkili koruma için iki doz aşı uygulanması gerektiğini vurguluyor. Ancak UNICEF'in tahminlerine göre, 2010-2017 yılları arasında dünya çapında yaklaşık 169 milyon çocuğa bu iki dozun ilk dozu dahi yapılmadı.

Son olarak ABD'de, kızamık hastalığına yakalananların sayısının 695 ile rekor seviyeye ulaştığı açıklanmıştı. ABD’de 2000 yılında kızamık vakalarının sayısı kayıtlara sıfır olarak geçmişti.

Türkiye'de durum nasıl?

2017 yılı verilerine göre Türkiye’de ilk doz kızamık aşısının uygulanma oranı yüzde 96, ikinci dozunki ise yüzde 86. Son verilere göre yüksek gelirli ülkelerde ilk doz kızamık aşısının uygulanma oranı yüzde 94, ikinci dozunki ise yüzde 91. Söz konusu oranlar Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine dayanıyor.

DSÖ'nün verilerine göre, 2017 yılında Türkiye'de 69 kızamık vakası kayıtlara geçti. Verilere göre 2018 yılında ise Türkiye'de kayıtlara geçen kızamık vakalarının sayısı 568'e yükseldi

"Koruma için iki doz aşı gerekli"

UNICEF'in verdiği bilgilere göre, kızamık hastalığına karşı etkili bir koruma sağlanması için iki doz aşı uygulanması gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü bulaşıcı hastalıklara karşı toplumun kritik bir oranının aşılanması durumunu tanımlayan "toplum bağışıklığı"nın sağlanabilmesi için ise yüzde 95 oranında aşılama gerektiğine dikkat çekiyor.

Ancak aşıya erişim sağlanamaması, iyi işlemeyen sağlık sistemi, vurdumduymazlık ya da aşı karşıtlığı gibi farklı nedenlerden dolayı 2017'de ilk doz aşının uygulanma oranının dünya çapında yüzde 85'te kaldığı belirtildi. Nüfus artışına rağmen son on yılda bu oranın oldukça sabit kaldığı kaydedilirken, ikinci aşının uygulanma oranının ise sadece yüzde 67'de kaldığı vurgulandı.

Kaynak: DW,AFP/BW/BK ©Deutsche Welle Türkçe