Efkan Ala ABD'den o polisi istedi mi?

İçişleri Bakanı Efkan Ala ,Washington'da bazı temaslarda bulundu.


Ala, ABD Adalet Bakanı Eric Holder, İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson ve Başkan Barack Obama’nın İç Güvenlik ve Terörle Mücadele Danışmanı Lisa Monaco ile bir araya geldi.


Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'da bir süre önce Washington'a geldi ve aynı bakanlarla konuştu.


İki bakanın temaslarından Fethullah Gülen'in ABD'den iadesinin bir süre daha istenmeyeceği anlaşılıyor.


Erdoğan içeride kükrüyor ama belli ki,Gülen'in iadesi konusunda henüz karar vermiş değil. Büyük bir olasılıkla da hükümet ikili anlaşmaya göre, iade gerekçesini bulamadı.Ayrıca ABD Yönetiminden gelen mesajlar da Erdoğan'ın şimdilik şevkini kırmış olabilir.


Erdoğan Gülen'in iadesi için henüz bir girişimde bulunmadı ama ABD’de bulunan bir cemaatçi polise karşı harekete geçti.


Başbakan Erdoğan'ın Ankara'da Keçiören'deki çalışma ofisine 'böcek' denilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 11 emniyet mensubu göz altına alınmıştı.


Efkan Ala, bir polisin yurt dışına kaçtığını söylemişti.


Ala'nın sözünü ettiği Dördüncü sınıf emniyet müdürü, polislikten atılan Serhat Demir yurt dışında bulunduğu için gözaltına alınamadı.


Ala'ya göre,olay, çok büyük bir casusluk faaliyeti ve Demir ABD'de saklanıyor.


Serhat Demir'in İçişleri Bakanlığı'nın onayı ile uzun süre Washington Büyükelçiliği'nde koruma müdürü olarak görev yaptığı bildirildi.Türkiye'ye döndükten sonra soruşturma kapsamında görevden alınan Demir , ABD'ye gitti ve bir daha dönmedi.


Efkan Ala'nın Demir'in iadesi için hazırlanan soruşturma dosyasıyla Washington'a gittiği ve ABD makamları nezdinde harekete geçmeleri için Türkiye’nin Washington Büyükelçiliğine talimat verdiği bildiriliyor.

Ala'nın Amerikalı muhataplarına da konuyu aktardığı konuşuluyor.

ABD makamlarının Serhat Demir'i iade edip etmeyeceği henüz bilinmiyor, ancak iade gerçekleşirse, Fethullah Gülen'in de bu soruşturma dosyası kapsamında ABD'den iadesinin isteneceği sanılıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar