Güneş Gürseler yazdı: Torba yasa tasarısı teklifi!

Güneş Gürseler yazdı: Torba yasa tasarısı teklifi!

Yaklaşık yirmi yıl önce yasama  sistemimize yeni bir  yasa yapma yöntemi olarak sokulan ve geçen süreçte oldukça sık kullanılan “torba tasarıdan yasa yapma” uygulaması  “Türk Tipi Başkanlık Sistemi”ne geçilip yasa tasarısı hazırlayacak bakanlar kurulu kalmayınca bu kez “torba tekliften yasa yapma” uygulamasına dönüştürüldü. 

Parlamentomuz artık ilgili Bakanlığın hazırlayıp Bakanlar Kuruluna sunduğu, burada kabul edildikten sonra da  Başbakan tarafından  “yasa tasarısı” olarak kendisine gönderilen metinleri yasalaştıramıyor. Yeni sistemde Cumhurbaşkanı Kararnamesi dışında yasa  sadece  milletvekillerinin (fiilen iktidar milletvekillerinin)   “teklif”lerini  yasaya dönüştürerek yapılabiliyor.

Türk Tipi Başkanlık Sistemi’ni oluşturan  Anayasa değişikliğinden bu yana sadece 27 nci Yasama Döneminin  dokuz ayında tümü iktidar partisi milletvekillerinden olmak üzere toplam 39 teklif yasalaştırıldı. 691 maddeden oluşan  bu torba teklifler içinde tapu, turizm, askere alma, çevre, trafik, meslek kuruluşları gibi çok farklı konular var.

            Bunların bazıları;

-        Türkiye turizm tanıtım ve geliştirme ajansı hakkında kanun

-        Sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair kanun ile başarılı sporculara aylık bağlanması ile devlet sporcusu unvanı verilmesi hakkında kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun

-        Tapu kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun

-        Askeralma kanunu

-        Turizmi teşvik kanununda değişiklik yapılması hakkında kanun

-        Sinema filmlerinin değerlendirilmesi ve sınıflandırılması ile desteklenmesi hakkında kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun

-        Gelir vergisi kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun

-        Vergi kanunları ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun

-        Karayolları trafik kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun

-        Abonelik sözleşmesinden kaynaklanan para alacaklarına ilişkin takibin başlatılması usulü hakkında kanun

-        Çevre kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun

-        Türkiye odalar ve borsalar birliği ile odalar ve borsalar kanunu ile esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşları kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun

-        Sağlıkla ilgili bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun

Yasalaşan bu metinler gerçekten nedir,  teklif mi yoksa tasarı mı?

İktidarın, hükümetin hazırladığına tasarı, milletvekilinin hazırladığına teklif denir.

“Yargı reformu” olarak topluma sunulan Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7188 sayılı Kanun da Adalet Bakanlığı tarafından  hazırlandı,  Sayın Cumhurbaşkanı  tanıtımını yaptı. Hiçbir milletvekili ile ilgisi dile getirilmedi fakat TBMM’ne  iktidar partisi  milletvekillerinin imzaladığı yasa teklifi olarak sunularak kanunlaştırıldı. Sistemi bu kadar zorlamanın, kavramların için boşaltmanın ne anlamı var?

Milletvekillerinden bu kadar ayrıntılı ve teknik içerikli yasa teklifleri beklenilebilir mi?

Bakanlık bürokratları ve uzmanlarının hazırladığı metinleri iktidar milletvekilleri imzası ile yasalaştırmak  milletvekilliğine ve parlamentonun saygınlığına zarar vermiyor mu?

Ne yazık ki yaklaşık 100 yıldır demokrasimizi  geliştirmek, cumhuriyetimizi “demokratik cumhuriyet” yapmak için iyi niyetli davranmıyoruz. Hep güncel kişisel çıkarlarımız peşinde “deneme – yanılma”  yolu ile patinaj yapıyoruz.