Kore Cumhurbaşkanı: ‘Barış için Ortaklık, Toplum için Refah’

Kore Cumhurbaşkanı: ‘Barış için Ortaklık, Toplum için Refah’

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği'nin (ASEAN) Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) Ortak Zirvesi ve 1. Mekong Kore Cumhuriyeti Zirvesi 25-27 Kasım tarihlerinde, memleketim Busan'da düzenlenecek. Bu etkinlikte siz değerli misafirlerimizi görmekten onur duyacağım.

Güney Kore, ASEAN Kültür Evi ile grupta diyaloğu başlatan ilk ülkeydi. Güney Kore halkı hükümetin ASEAN ile kurduğu iş birliğine olumlu bakmaktadır. Halkın bu memnuniyeti oluşturulan ASEAN Hatıra Ormanı ile bu sevgi sembolleştirildi.

Göreve geldikten sonra bölgeye olan ilgimden dolayı ASEAN'a özel bir elçi gönderdim. Ayrıca 2 yıl içinde 10 ASEAN ülkesini ziyaret eden ilk Kore Cumhurbaşkanı oldum. ASEAN'ın dinamizmi ve halkın gülümsemeleri hafızamda hâlâ yerini koruyor.

TOPLUMLARA SAYGI İLE YAKLAŞMAK

ASEAN halkı, çeşitli etnik köken, din ve kültürel yapılarıyla uyum içinde yaşamaktadır. Güney Koreli insanlar kendilerini ASEAN'a çok yakın hissediyorlar çünkü ASEAN ve Güney Kore ortak kültüre sahip. Bizler Asya'nın değerlerini paylaşıyoruz. 10 üye devletinin farklı ekonomik ve siyasi sistemlerine rağmen, "ASEAN Yolu" üzerinden eşitlik sağlanıyor. ASEAN'ın doğayı dışlamayan bir kapsayıcılık yoluyla büyümesi, küresel topluluğun geleceği olacaktır.

1989 yılında ASEAN ve Güney Kore'nin diyalog ilişkilerini kurduğu dönem çok zor bir dönemdi. Soğuk Savaş'ın başlamasından bu yana yıllarca süren ideolojik yüzleşme artık dağılmaya başladı. Hızlı teknolojik gelişmeler, ülkelerin yakınlaşmasına yardımcı oldu. Bu geçiş döneminde, ASEAN ve Güney Kore'de daha da yakınlaşma fırsatı buldu.

O zamandan bu yana geçen otuz yıl boyunca, ilgili değişikliklere birlikte yanıt verirken dostluğumuzu sürekli olarak geliştirdik. 2018 yılında, Güney Kore ile ASEAN ülkeleri arasında turizm rakamları 11 milyonu aştı ve ikili ticaret tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 160 milyar dolara ulaştı.

BARIŞ İÇİN ORTAKLIK, TOPLUM İÇİN REFAH

Dünya şimdi korumacılık ve dördüncü endüstri devrimi gibi yeni zorluklarla karşı karşıya. Doğal afetler, uluslararası suçlar ve siber suçlar da dahil olmak üzere geleneksel olmayan güvenlik tehditleri her geçen gün artmaktadır. 30 yıllık iş birliğine dayanarak, bu zorluklara birlikte yanıt vermemiz ve yeni bir gelecek vizyonu ortaya koymamız gerekiyor. ASEAN-Güney Kore Ortak Zirvesi, her iki taraf için "Barış için Ortaklık, Toplum için Refah" başlığı altında daha müreffeh bir gelecek için yollar aramamızı sağlayacak.

ASEAN dünyanın en genç ve en dinamik ekonomik topluluğudur. Sınırsız potansiyelini sürdürülebilir kalkınmaya dönüştürmek için, bölgedeki bağlantıların arttırılması ve ileri teknoloji endüstrilerinde iş birliği yapılması çok önemlidir.

Ulaşım altyapısı, akıllı şehirler, ileri bilim ve teknolojideki iş birliğini geliştirirsek, dördüncü sanayi devrimine cevap vermek için yenilikçi adımları birlikte atabiliriz. Ticareti genişletmek için serbest ticaret bölgeleri oluşturmak, küçük ve orta ölçekli işletmeleri kapsayıcı bir ekonomi için teşvik etmek ve çevre dostu bir biyo-sanayi gibi yeşil büyümeyi sağlamak, Güney Kore ve ASEAN'ın birlikte çalışabileceği alanlardır.

TOPLUMLAR İÇİN YENİ BİR GELECEK YARATMAK

1.Mekong Güney Kore Zirvesi'ne özel dikkat göstermenizi rica ediyorum. Mekong ülkeleri, insanların doğayla uyum içinde yaşayabilecekleri sürdürülebilir kalkınmayı devam ettirirken, yüzde 6'dan fazla bir büyüme oranı elde ediyorlar. Aynı zamanda küresel topluluk için paylaşılan ve karşılıklı saygı ile tanımlanan Asya ruhuyla yeni bir geleceği oluşturuyorlar.

Mekong ülkelerinin kalkınarak yeni birer Güney Kore'ye dönüşeceği inancımı Güney Kore Mekong Vizyonunda açıkladım. Güney Kore, Mekong ülkelerinde yollar, köprüler, demir yolları ve limanlar dahil olmak üzere tüm altyapı inşasını destekleyerek bölgesel ilerlemeye katkıda bulunacaktır.

BÖLGESEL BARIŞ İÇİN BÜYÜK VİZYON

ASEAN'ın büyüme potansiyeli ve jeopolitik önemi göz önüne alındığında, birçok ülke ASEAN ile ortaklıkları güçlendirmek için bölgesel iş birliği girişimlerini ilan ediyor. ASEAN üyesi devletlerin haziran ayında kabul ettiği Hint-Pasifik vizyonu, bölgesel barış ve refah için katkıda bulunabilecek büyük bir girişimdir.

ASEAN tarafından merkeziyet, açıklık, şeffaflık, kapsayıcılık ve uluslararası hukuka saygı da dahil olmak üzere önerilen iş birliği ilkeleri Güney Kore'nin "Yeni Güney Politikası" politikası ile uyumludur. Bölgede sorumlu bir ülke olarak Güney Kore, ASEAN ile bölgesel iş birliğini daha da genişleterek, en karşılıklı yarara katkı sağlayacak.

GÖRÜŞMELER VE İSTİŞARELER ARACILIĞIYLA OLUŞAN BAĞLAR

ASEAN'ın temel ilkesi olan diyalog yoluyla uzlaşma özellikle Güney Kore'ye birçok ders verdi. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında düzenlenen iki zirve ASEAN üyesi topraklarda gerçekleşti. Bu vesile ile ASEAN bölgesel barışın sağlanmasına katkıda bulunmuş oldu.

Kore Yarımadası'nda barış için hâlâ kritik kavşaklar var. Yarımadadaki barış, Doğu Asya'daki istikrarla yakından ilişkili. Bu bağlamda diyalog ve karşılıklı anlayışla barışı ilerletmeye aktif olarak yardım eden ASEAN üye devletlerinin de yarımadada kalıcı barışı sağlama yolculuğuna katılacağına inanıyorum. Yaklaşan zirvelerde de Kore Yarımadası ve Doğu Asya'da barış konusunun derinlemesine ele alınmasını bekliyorum.

Zirvenin gerçekleşeceği Busan şehri, ASEAN'a deniz yollarının başladığı bir kapıdır. Kıta ve okyanusu birbirine bağlayan Busan kentinde bir araya gelerek ortak refah ve barışı sağlamayı dört gözle bekliyorum.

Moon Jae-in

Kore Cumhurbaşkanı

(İlk yayınlandığı yer: China Daily, 25 Kasım 2019, Çeviri: CRI)