Sigorta primlerimi geri alabilir miyim?

İyi günler Hüseyin Bey
Benim 2700 gün ödenmiş sigorta primim var ve 93.000 TL yatırılmış Ben bu sigortamı bozdurup parayı iade alabilir miyim? Çok mağdurum vereceğiniz yanıt için çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.
Merhaba Sayın okuyucumuz
Bu aslında hiçte tavsiye etmeyeceğimiz bir durum çünkü primlerin geri alınması koşulunda tüm sigortalı çalışmalarınız boşa gidecek ve bu primleri ihya yolu ile geri ödemezseniz belki de hiç emekli olamayacaksınız. Biz yine de sizi bu konuda bilgilendirelim;
Öncelikle SGK’na ödediğiniz primlerin iadesi için 2 koşul gerekiyor:
Bunlardan birincisi çalışmıyor olmak diğeri ise emeklilik için gerekli olan yaşı doldurduğunuz halde prim gün koşulunu yerine getirememiş olmak. Siz yaşınızı belirtmediğiniz için bu hakkınızın olup olmadığını bilemiyoruz.
İyi günler...

İşveren bizi oğlunun firmasına geçirdi
Merhaba İrfan Bey
2,5 yıldır çalıştığım firmada patron bizi vergi numarası farklı ve oğlunun üstüne olan firmaya geçiş yaptırdı. Burada bize kıdem ihbar tazminatı doğuyor mu, doğarsa da net maaş mı brüt mü? Bilgiler için şimdiden teşekkürler.
Merhaba sayın okuyucumuz
Burada bir işyeri devri söz konusu ise 2 türlü işlem olabilir; Birincisi işveren sizi tüm yasal haklarınızla birlikte yeni işverene devir etmiş olur. Bu durumda sizde yeni işverenle çalışmayı kabul ederseniz ortada kıdem ve ihbar tazminatı ödenmesini gerektiren bir durum oluşmaz haklarınız yeni kuruluşta aynen devam eder. Diğer koşulda ise işveren artık ticari faaliyetini sürdürmeyecektir. Sizlerle olan iş ilişkisini sona erdirip tüm yasal haklarınızı öder ve siz yeni şirkete haklarınız sıfırlanmış olarak geçmiş olursunuz. Tazminat hesaplamaları giydirilmiş brüt ücret üzerinden yapılır.
İyi günler...

İşveren istifa etmemizi istiyor
Merhabalar sayın hocam
Ben 6 yıldır özel bir dershanede çalışıyordum. Temel liselere geçiş ile şirket değişikliğine gidileceği için bizden yeniden atama yapılması için istifa etmemiz isteniyor. Bu şekilde istifa etmemiz kıdem tazminatımızın kaybına neden olur mu? Eski ve yeni şirket sahibi işveren aynı kişi. Cevabınız için teşekkürler, saygılarımla.
Merhaba Sayın okuyucumuz
İşyeriniz bu yapısal değişiklikten dolayı size bir geçiş uygulaması yapıyor ise bunun için sizin istifa etmenize gerek yok. Aynı işverene ait bir başka işyerine geçiş yapacağınız için kıdem, yıllık ücretli izin gibi haklarınız bu kuruluşta aynen devam edecektir. Ancak istifa bilindiği üzere kıdem tazminatına hak kazandıran bir işten ayrılma türü değildir. İşveren sizlerden niçin istifa istiyor pek anlayamadım. Bu talep biraz da manidar geldi. Sizler dilekçesi vermeyin bu ileride sizin de endişe ettiğiniz gibi kıdem tazminatı hakkınızla ilgili sorun yaratabilir.
İyi günler...

Önceki ve Sonraki Yazılar