Milli takım tongaya mı geldi!

Milli takım tongaya mı geldi!

Türkiye'de adı pek duyulmamış bir spor olan softbol, anavatanı ABD olan beyzbolun biraz daha yumuşatılmış hali olarak adlandırılıyor. Tarihinde ilk kez Dünya Şampiyonası'na katılan Türkiye Softbol Milli Takımı ise ilginç bir tartışma ile gündemde... Tartışmanın ana konusunu ise kötü bir şampiyona geçiren Türkiye Softbol Milli Takımı'na alınan üç güreşçi...

Türkiye’de pek bilinmeyen bir spor dalı beyzbol…

ABD’de en çok seyircisi olan spor dallarının başında gelen beyzbol, ülkemizde yeni yeni yeşermeye başladı. Beyzbol kurallarının biraz daha hafifletilmişi olan softbol ise Türkiye’de neredeyse hiç bilinmiyor. Ancak Türkiye Softbol Milli Takımı, uzun süren çabaların ardından Dünya Şampiyonası’na katılmayı başardı. Oldukça kötü bir turnuva geçiren Türkiye Softbol Milli Takımı’na seçilen üç güreşçi ise tartışmalara neden oldu. Daha önce bu sporu hiç yapmamış üç sporcunun seçildiği Türkiye Softbol Milli Takımı’nın eski kaptanı Ayberk Kuşoğlu’nun turnuvaya götürülmemesi, tartışmaların odak noktası oldu.

İKİ FARKLI HİKAYE

Türkiye Softbol Milli Takımı eski Kaptanı Berk Kuşoğlu’nun hikayesini dinlediğimizde liyakat yerine ‘Ahbap-çavuş’ ilişkisine bağlı bir sürecin yaşandığı sonucu ortaya çıkarken Türkiye Softbol Federasyonu Başkanı Murat Pazan bu sürecin bir başarı hikayesi olduğunu öne sürüyor.
Eski bir güreşçi olan Türkiye Ragbi Federasyonu Başkanı Murat Pazan, aslında dört spordan birden sorumlu. Murat Pazan Türkiye Ragbi Federasyonu çatısı altında beyzbol, softball ve korumalı futbol dallarının da başkanlığını yapıyor. Uluslararası Sofball Federasyonu ile yaptığı uzun yazışmalar sonra Türkiye Softball Milli Takımı’nın Kanada’da düzenlenecek Dünya Şampiyonası’na katılmasını sağladı. Ancak ne olduysa bundan sonra oldu. Türkiye Softbol Milli Takımı’nda 3 güreşçinin Kanada’ya götürülmesi, bu duruma itiraz eden eski kaptan Ayberk Kuşoğlu’nun takıma seçilmemesi tartışma yarattı.

DENEYİMLİ KAPTAN YERİNE GÜREŞÇİLER

Türkiye Softball Milli Takımı Kaptanı Ayberk Kuşoğlu, Dünya Şampiyonası’na güreşçi götürülmesine itiraz etti. Şampiyona öncesi Kızılcahamam’da toplanan 25 kişilik sporcu grubu, daha sonra 12’ye düşürüldü. Bu 12 sporcu Kanada’ya giderek Türkiye’yi temsil etme hakkına sahip oldu. Ancak takım adına itirazları dile getiren kaptan Ayberk Kuşoğlu bu isimler arasında yer almadı. Dünya Şampiyonası kadrosunda beyzbolun kurallarını bilmeyen, eldivenleri yanlış ellerine taktıkları iddia edilen daha önce hiç bu sporu yapmamış, herhangi bir kulüp takımında lisansları bulunmayan 3 güreşçinin yer alması ise şaşkınlık yarattı.
Kaptan Ayberk Kuşoğlu, bu durumun eski bir güreşçi olan Türkiye Ragbi Federasyonu Başkanı Murat Pazan’ın tanıdıklarını takıma sokma çabası olarak gördüğünü ifade ediyor. Kuşoğlu’nun iddialarına göre Türkiye Softbol Milli Takımı’nın ‘Kamp Müdürü’ olarak atanan güreşçiler, diğerleri belirli masrafları ceplerinden öderken, federasyonun kartlarını, arabalarını kullandı. Aynı iddiaya göre Türkiye Softbol Milli Takımı’na seçilen üç güreşçi üniversitelerde burs, BESİO sonrası kesin atama ve askerliğin ertelenmesi gibi haklara da sahip oldu.
Çocukluk yaşlardan itibaren beyzbol oynadığını ve kaptanlığa yükseldiğini belirten Ayberk Kuşoğlu’nun aktardığına göre Kanada’ya gidecek kadroyu açıklayan Türkiye Softbol Milli Takımı’nın ABD’li antrenörü Thomas McDermott, kendisinin neden seçilmediğini soran Ayberk Kuşoğlu’na “Sen topa vurmayı bilmiyorsun” şeklinde karşılık verdi. Güreşçilerin neden seçildiği sorusunu ise ‘Onların kondisyonu var’ şeklinde yanıtladı. Kanada’ya giden Türkiye Softbol Milli Takımı ise  Dünya Şampiyonası’nda oldukça kötü sonuçlar aldı. Sadece 1 sayı alabilen Türkiye, rakiplerinin 149 sayı almasına ise engel olamadı.

“ÖNEMLİ OLAN ORADA OLMAK”

Konu ile ilgili ulaştığımız Türkiye Softbol Federasyonu Başkanı Murat Pazan, Türkiye’de bu sporun yapılmadığını, 14 yıldır softbol oynadığını iddia eden sporcuların ise topa vurmayı dahi beceremediklerini öne sürdü. 7 aydır Türkiye Softbol Federasyonu’nun başında bulunan Murat Pazan, Dünya Şampiyonası için 1 ayda takım kurmaları gerektiğini, bunun için de seçimleri zor şartlar altında yaptıklarını söyledi.
Pazan, şöyle konuştu:
“Açıkçası olumlu bir yanıt geleceğini beklemiyorduk. Bu nedenle kısa sürede bir takım kurmamız gerekti. Türkiye’de softbol sporcusu yoktu. Beyzbolcu arkadaşları da davet ettik ve 10 güne yakın kendilerini gösterme fırsatı sunduk. Antrenörler de takım oluştururken belli bir kriter ve parametre doğrultusunda yapıldı. Kimse saçı uzun, gözü renkli gibi parametrelerle değerlendirilmedi. Hem kondisyon hem teknik yönden değerlendirmeye tabi tutuldu. Eksiklik nedir bunu ben bilemem. Ülke genelinde seçtiğimiz 25 sporcuyu Kızılcahamam’da kampa soktuk. Daha sonra antrenörümüz bu sporcular arasında bir seçim yaptı. Beni güreşçileri kampa götürdüğüm için eleştiriyorlar. Bizim sporcu seçimlerimizde belirli parametreler var. Koşu, barfiks, şınav gibi… Güreşçiler de kondisyonları yüksek sporcular. Bu nedenle onların da kampta yer almasını istedim. Türkiye’de softbol sporcusu yok. Bu spora yakın olan beyzbol oyuncuları da yıllardır oynamalarına rağmen yeterli değiller. Seçimler ABD’li antrenörümüz tarafından belirli parametreler doğrultusunda yapıldı.”
Dünya Şampiyonası’na götürdüğü için eleştirilen güreşçilerden İsmail Can’ın turnuvanın ikinci gününde en iyi oyuncular arasına girdiğini belirten Murat Pazan, “Orada temas halinde olduğum Dünya Softbol Federasyonu yetkilileri yeterli sayıda oyuncumuz olmaması halinde hentbol ya da voleybol ülkemizde gelişmişse, bu branşlardan sporcular seçebileceğimiz söylediler. Ben de şimdi bu dallarda oyuncular araştırmaya başladım. Ben kişiler ve şahıslar üzerinden asla bir tasarrufta bulunmam. O antrenörün çalışma alanı benim değil… Yani takım oluşturmakta benim bir insiyatif almam söz konusu olamaz. Takımın bir antrenörü var sonuçta kararı o verir biz başkan olarak alanında söz sahibi olan bireye saygı duyarız” dedi.

TÜRKİYE’NİN DÜNYA ŞAMPİYONASI PERFORMANSI

Türkiye Sofbol Milli Takımı, ilk kez katıldığı Dünya Şampiyonası’nda şu sonuçları aldı:
Türkiye 0-22 Yeni Zelanda
Türkiye 0-24 Japonya
Türkiye 0-21 Bostwana
Türkiye 0-23 Danimarka
Türkiye 1-24 İngiltere
Türkiye 0-20 Çekya
Türkiye 0-15 Hong Kong