CHP’den Aliağa'daki usulsüz satışa tepki: Halk zarara uğratıldı

CHP’den Aliağa'daki usulsüz satışa tepki: Halk zarara uğratıldı

CHP, Aliağa Belediyesi Encümeni kararıyla satılan 597 dönümlük araziyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

CHP, Aliağa Belediyesi Encümeni kararıyla metrekaresi, 25.47 TL, dönümü ise 25 bin liradan satılan araziyle ilgili Çaltılıdere Taş Kahve’de basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya CHP İzmir Milletvekillerinden Musa Çam, Atilla Sertel, Mustafa Balbay ile CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven de katıldı. Çaltılıdere’de satılan arazinin yakınında yapılan basın açıklaması CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz gerçekleştirdi.

Evrensel'in aktardığına göre, Özcan Durmaz, Çaltılıdere’de denize sıfır, 600 dönüm, imarı son aşamadaki belediye arazisinin, kamuoyundan habersiz ve ihalesiz olarak, belediye başkanının ve bürokratlarının imzaladığı encümen kararıyla 25,- TL m2 bedelle satılmasına yönelik sert açıklamalarda bulundu.

‘HUKUKEN SAKAT BİR İŞLEM’

Encümen kararından bir gün önce haberlerinin olması üzerine araştırma yaptıklarını belirten Durmaz, “13 bin metrekarelik küçük hissenin sahibi olan şahıs bu hisseyi 25 Temmuz 2017 tarihinde bir kişiden satın almış. Aynı gün parselin geri kalan 597 bin metrekarelik devasa bölümünü Aliağa Belediyesinden satın almak için talepte bulunmuş ve acele ile komisyona giden talebin ardından satın alma talebi onaylanmış. Oysa belediye mülkleri ancak Belediye Meclisinin satış kararı vermesi ve bunun üzerine usulüne uygun ihale yöntemiyle yapılır. Encümen kararıyla yapılan bu devir işlemi hukuken sakat bir işlemdir” dedi.

Yapılan devir işlemiyle Aliağa halkının devasa bir zarara uğratıldığını ifade eden Durmaz, söz konusu 461 parselin imar çalışmasının son aşamaya geldiğini ve 1/1000 ölçekli imar planlarının Büyükşehir Belediye Meclisinde onaylanmak üzere olduğunu, yani arazinin ham toprak değil, arsa olarak geçtiğini söyledi.

Adrese teslim satış, art niyetli ve şaibeli olduğunu söyleyen Özcan Durmaz, “Açık, şeffaf ve kamu yararı arayan bir belediye yönetimi ihalesiz mal satmaz ve almaz. Ancak mevcut belediye yönetimi, herkesçe bilindiği gibi yaptırdığı işlerde de ihaleye çıkmamakta, sponsorluk adını verdiği, belediye bütçesi ve muhasebesi dışında tuttuğu ve sadece hesabını kendi bildiği şaibeli, karanlık, kayıt dışı bir sistemle iş yapmaktadır. Şimdi aynı işleyişi belediye mülkünü satarken de uygulamaya koymuştur” şeklinde konuştu.

Durmaz, Aliağa’nın temsilcisi tüm siyasi partileri, odaları, sendikaları, dernekleri ve STK’ları ayrıca kaymakamlık ve devlet kurumlarını bir araya gelip, Aliağa halkının, kamunun hakkına ve malına sahip çıkmaya çağırdı.

SERTEL: HALKIN MALINA EL KONULDU

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Çaltıldere’de yaşayan halkın malına, mülküne el koymak olarak değerlendirdikleri bu satışın adaletsiz bir karar olduğunu ifade ederek, “Köylü gibi yaşamanın güzelliği korunması gerekirken, köylülerin sadece üretim hakkı değil, yaşama hakkı da elinden alınmaktadır” ifadelerinde bulundu.