PTT çalışanı kargo dağıtırken beyin kanamasından öldü

PTT çalışanı kargo dağıtırken beyin kanamasından öldü

İzmir’de PTT çalışanı Berran Özen Kırmızıgül, posta dağıtımı sırasında beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetti.

İzmir’de PTT çalışanı Berran Özen Kırmızıgül, posta dağıtımı sırasında beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetti. Kırmızıgül’ün meslektaşları, “Ey PTT yöneticileri; bu kurumda çalışan insanlar sizin maaşlı köleleriniz değildir. Kendi personelinin yaşam hakkını bile koruyamayan insanlar yöneticilik yapamaz. Onun için PTT Genel Müdürü’nü ve İzmir Başmüdürü’nü, yaşanması kuvvetli muhtemel olaylarda dahi öngörülü davranamadığı için istifaya davet ediyoruz. 6331 sayılı İş Güvenliği Kanunu’na muhalefetten haklarında suç duyurusunda bulunuyoruz. Bugünden itibaren performans sayıları kaldırılmalıdır. İş güvenliği kuralları harfiyen uygulanmalıdır” açıklamasını yaptı.

İzmir’de PTT’de taşeron dağıtım elemanı olan 42 yaşındaki Berran Özen Kırmızıgül, dün dağıtım sırasında beyin kanaması geçirerek yaşamını yitirdi.

Haber-Sen üyesi olan Kırmızıgül’ün meslektaşları, bugün İzmir’in Bayraklı ilçesinde bulunan PTT Merkez İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Kırmızıgül için bir dakikalık saygı duruşunda bulunan Haber-Sen üyesi PTT çalışanları, yetkilileri istifaya çağırdı. Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi.

“BU DA MI TAKDİR-İ İLAHİ, BU DA MI KADER PLANI MI”

“Dün bu binadan Berran, sırtında yüküyle çıktı ve geri dönmedi. Daha kötüsü olabilir mi? Daha ne yaşayacağız, ne var sırada? Kim verecek bunun hesabını? Bugün bizlerden birinin bunun gibi bir şeyler yaşamayacağının garantisi var mı? Bu da mı takdir-i ilahi, bu da mı kader planı? Yoksa PTT’de çalışıyorsun diye bu işin fıtratında mı var bu yaşadıkların? Dünya kavurucu sıcakları konuşuyor. Televizyonlar, internet kanalları ‘Sıcaktan kaçın, dışarı çıkmayın’ diye bangır bangır bağırıyor. Ama sırtına yükle bakalım yükünü, haydi şimdi vur kendini yollara, sana bir şey olmaz PTT’ci kardeşim.

Bu kurumun yaşattığı zulmü yıllardır yazdık, anlattık. Duymuyorlar. Neden? PTT para kazansın, kâr etsin diye. Sen kardeşim, sırtına yükleneni canın pahasına teslim ediyorsun ya bundan çuvalla para kazananlar var. Sen yaşamınla ödesen bile maaşının karşılığını, onların umurunda değil. Daha fazla, daha fazla, en fazla lazım onlara. Doyumsuzlar insanlıktan çıkmışlar çünkü. Her saçmalığın altından PTT çıkmak zorunda mı bu ülkede? Bu kadar liyakatsizliğin, hukuksuzluğun ve düzen bilmezliğin yaşandığı başka bir iş yeri, başka bir devlet kurumu var mı?

MERDİVEN ALTI İŞ YERİMİ BU PTT”

Merdiven altı iş yerimi bu PTT? Biliyor musun, bu koca bina da bir tek doktor dahi çalışmıyor yıllardır. Oysa İş Güvenliği Kanunu der ki 50 kişiyi geçerse çalışan sayısı, bir doktorun olmak zorunda. Nerede 6331 sayılı İş Güvenliği Kanunu? Burada geçerli değil mi yoksa? Bakın, şimdi yarın buraya bir doktor atayacaklardır, seyredin. Hatta siz görmemiş olabilirsiniz ama sizin yeni yapılmış risk analizleriniz, verilmiş eğitimleriniz vardır. O raporlar bir bir ortaya çıkar. Adaletin olmadığı mahkemelerde aklanır bunu yapanlar. ‘Her türlü önleme rağmen’ ile başlayan cümleler sonunda gene sen suçlu çıkarsın bu işin içinden. Yaşadığını kabul ettiğini biliyorlar çünkü.

“BU KURUMDA ÇALIŞANLAR SİZİN MAAŞLI KÖLENİZ DEĞİLDİR”

Anadolu’nun çok güzel bir lafı vardır arkadaşlar; ağlamayan bebeğe meme vermezler. Sesimizi yükseltmek zorundayız. PTT çalışanı ipin ucunu kaçırdı sevgili dostlar. Artık PTT yöneticileri biliyor ki burada çalışan herkes benim dediklerimi yapmak zorunda. Bugün, birlik olma günüdür. Bir arada olup gücümüzü haykıracağız, başka çare yok. Bunu, 9 yaşında annesiz kalan Berran’ın oğlu gibi kendi çocuklarımız yaşamasın diye yapacağız. Bir manifestodur bu söyleyeceklerim. Ey PTT yöneticileri; bu kurumda çalışan insanlar sizin maaşlı köleleriniz değildir. Kendi personelinin yaşam hakkını bile koruyamayan insanlar yöneticilik yapamaz. Onun için PTT Genel Müdürü’nü ve silsile ile İzmir Başmüdürü’nü, yaşanması kuvvetli muhtemel olaylarda dahi öngörülü davranamadığı için istifaya davet ediyoruz. 6331 sayılı İş Güvenliği Kanunu’na muhalefetten haklarında suç duyurusunda bulunuyoruz. Bugünden itibaren performans sayıları kaldırılmalıdır. İş güvenliği kuralları harfiyen uygulanmalıdır.”