‘Kırmızı altın’a kadın eli değdi

‘Kırmızı altın’a kadın eli değdi

Gıda kimya, ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılan, “kırmızı altın” diye de tanımlanan safran üretimi yeniden canlanıyor.

ABC Deterjanları üretim tesislerinin bulunduğu Osmaniye’nin Bahçe ilçesinde “Yerli Yerinde” adlı sosyal sorumluluk projesini kadınlara “safran” üretimi yaptırarak başladı. Her yıl farklı yerel değerlere sahip çıkılacak “Yerli Yerinde” projesinde yerel değerlerin kadınlar aracılığıyla canlandırılması amaçlanıyor.  Bu ilk yılında Osmaniye- Bahçe’de kadınlar “kırmızı altın” olarak da tanımlanan safran üretimine başladılar. Osmanlı Dönemin’de Anadolu topraklarından ihraç edilen safran bitkisinin yeniden gündeme gelmesi ve üretiminin artırılmasını amaçlayan projede bu yıl 22 kadına eğitim verildi. Yıl sonunda Bahçe’de safran üretimi yapan kadınlar 8 bin lira kazanacaklar.

950 BİN LİRA ÇIKACAK

ABC Deterjanları’nın davetiyle katıldığımız ”Yeri Yerinde” projesinin tanıtımında bilgi veren şirketin Genel Müdür Yardımcısı Eser Arıcı Kıroğlu, “Mor narin bir çiçeği olan safran üretimi hayli zahmetli. Tek tek özenle toplanması gerekiyor. Narin çiçeğin içindeki saplar, altın değerinde. ABD Deterjanlı olarak bu yıl ilk etapta 900 kg safran soğanı dağıttık. Safran çiçeğinin soğanının kilogram fiyatı 100 lira. Projenin ikinci yılında ekili arazi 8000 metrekareye çıkarılacak ve bu alandan toplam 6 kilogram safran elde edilecek. Hayli zahmetli bir üretimi olan safranın gramı 40 liradan satılıyor. Bu projeyle Türkiye’deki safran üretimini yüzde 75 artırarak, 3 yıl sonunda proje değerini 950 bin liraya ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi.

HATIRLATMAK İSTEDİK
Eser Arıcı Kıroğlu, Osmaniye’de üretim yaptıkları bölgede yerel kalkınmaya ve özellikle de kadınların ekonomiye katılımını sağlamayı amaçladıklarını, ancak bunu yaparken de yerel değerlere dikkat çekmek istediklerini anlattı. Eser Arıcı Kıroğlu, “Safranın ilk üretim yeri Anadolu. Zaman içinde üretimi zahmetli olduğu için hak ettiği yeri bulamamış. Biz Yerli Yerinde’nin ilk yılında safranı hatırlatmak istedik. Kısa sürede de bölgede yetiştirdik. Katma değeri büyük olan safran üretiminde bir farkındalık yaratacağımızı düşünüyoruz” dedi.

Bölgedeki tarımsal faaliyetler hakkında bilgi veren Bahçe Ziraat Odası Başkanı Fatma Şahin de, 14 bin nüfuslu ilçede arazilerin bölünmüş olduğunu, atıl ve değerlendirilmeye muhtaç arazilerin bu tip sosyal sorumluluk çalışmalarıyla gün yüzüne çıktığını söyledi.