Nuriye Gülmen’in tahliye edilmemesinin sebebi görüntüsü mü?

Nuriye Gülmen’in tahliye edilmemesinin sebebi görüntüsü mü?

Açlık grevi kaynaklı 'bakmaya dayanılamayacak kadar kötü' görüntüsünün infial yaratmasından çekinildiği için Nuriye Gülmen’in tahliye edilmediği öne sürüldü.

Olağanüstü Hâl uygulaması kapsamında çıkarılan KHK  ile İçişleri Bakanlığı'ndaki işinden ihraç edilmesinin ardından Yüksel Caddesi’nde "İşimi geri istiyorum" sloganı ile eylem yapan sosyolog Veli Saçılık, üçüncü duruşması görülen açlık grevi davasında, Nuriye Gülmen'in bir kez daha mahkemeye getirilmemesine tepki gösterdi. Saçılık, açlık grevinden kaynaklı görüntüsünün infial yaratmasından çekinildiği için Gülmen tahliye edilmediğini savundu.

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça hakkındaki davanın üçüncü duruşması dün (20 Ekim 2017) görüldü. Açlık grevinin 226'ncı gününde yapılan duruşmada mahkeme heyeti, Özakça'nın adli kontrol şartıyla tahliye edilmesine; Gülmen'in ise tutukluluğunun devamına karar verdi.

Duvar'dan İrfan Aktan'ın sorularını yanıtlayan Veli Saçılık'ın cevapları şöyle:

-Sizinle söyleşi yaptıktan sonra Semih Özakça’nın tahliye haberi geldi. Bu ne anlama geliyor?

"Mevcut mahkeme, sanki hukuki bir yargılama varmış gibi yurt dışına bir gösteriş yapmak istiyor bence. Elbette Semih’i almış olmayı bir kazanım olarak görüyoruz. Esaretten kurtardık onu. Açlık grevi artık daha görünür olacak. “Açlık grevi yapmıyorlar” diyenlere karşı bir argüman olacak bu. Yüksel Caddesi’nde de sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Nuriye’yi de kısa sürede ellerinden alıp işe geri döndüreceğimizi düşünüyorum. Bu konuda umutluyum. Umutlu olmaktan öte de mücadele etmeye kararlıyım."

-Sizce Nuriye Gülmen neden tahliye edilmedi?

"Güya bir itirafçının itirafları var. Oysa bugünkü (20 Ekim) duruşmada o itirafçının söylediği her şey boşa çıktı. Aslında bir yargılama varmış gibi yaptıkları için böyle bir karar alındı. Ayrıca Nuriye’nin genel görüntüsünün kamuoyunda infial yaratacağını düşündükleri için onu gözden saklamaya devam ediyorlar. Çünkü Nuriye’nin görüntüsü, bakmaya cesaret edilemeyecek kadar kötü. Bunu gözden kaçırmaya çalışıyorlar. Hükümet kendince prestijinin sarsılmaması peşinde. Ama biz mücadelemizle bu prestiji sarstık zaten."