Türkiye'ye giriş çıkışlar ABD istihbaratına emanet

Türkiye IŞİD'e katılmak isteyen yabancı militanların 'yol geçen hanına ' döndü.

Washington'da Türkiye'yle ilgili kiminle konuşsanız benzer, görüşleri savunuyor , IŞİD Terör Örgütüne katılmak isteyen militanların Türkiye'den serbestçe Suriye ve Irak'taki kamplara giriş- çıkış yaptığını anlatıyor.

Yabancı militanların Türkiye üzerinden katılımları basın brifinglerinde en fazla sorulan sorular arasında yer alıyor.

Obama Yönetimi, AKP Hükümetini açıkça suçlamıyor ama IŞİD militanlarının geçiş yolu olarak en fazla Türkiye'yi kullandığını da saklamıyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Türkiye'nin yabancı militanların geçişi sorunundan en çok etkilenen ülke olduğunu söyledi.

Türkiye geçişleri durdurmak için gerekeni yapıyor mu?

Sözcüye göre, 'Sınırlar çok uzun ve çoğunlukla geçilmesi kolay. AKP Hükümeti de sorunun farkında ve bunun bir tehdit sorun oluşturduğunu biliyor.'

Sözcü Harf'ın açıklamaları , kontrol ve geçişler konusunda sınır uzunluğunun ardına saklanan Başbakan Davutoğlu'nun gerekçeleriyle de örtüşüyor.

Açıklamalardan AKP Hükümeti'nin sınırları koruyamadığı ve havaalanlarında Türkiye’ye giriş ve çıkışları kontrol edemediği anlaşılıyor.

ABD Yönetimi, IŞİD'e katılan yabancı militanların saptanması ve Suriye ile Irak'a geçişlerin önlenmesi için AKP Hükümeti'yle birlikte çalıştığını açıkladı.

Washington’da bu nedenle CIA ve Ulusal ve Uluslararası Terörle Mücadele Merkezi'nden (National Counterterrorism Center (NCTC) bir birim oluşturulduğu bildirildi.

NTCT FBI ve Pentagon'la  birlikte çalışacak.

ABD İstihbaratının tüm birimleri Suriye-Irak sınırı , bölgedeki büyük yerleşim merkezleri (Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay gibi)  ile havaalanlarındaki giriş ve çıkışları kontrol edecek.

ABD Dışişleri , İç Güvenlik ve Adalet Bakanlıkları da  istihbarat birimiyle Türkiye'ye giriş ve çıkışları koordineli yürütecek.

Teklif Washington'dan mı, yoksa Ankara'dan mı geldi henüz belli değil.

Obama Yönetimi , AKP Hükümetiyle birlikte çalışmaktan memnun görünüyor. 

Önceki ve Sonraki Yazılar