Elif Doğan Şentürk

Elif Doğan Şentürk

Veee... Bidon sahnede

Ekonomide geldiğimiz nokta işte böyle anlatılır.
Baktı ki; “Enflasyon cep yakıyor, dış borç rekor üstüne rekor kırıyor, dolar her gün yeni bir zirveyi zorluyor. İşçi, emekçi açlık sınırının altında, keyfi işten çıkarmalar sıradanlaştı, haciz arabaları mahallelerde vızır vızır geziyor, akaryakıta her gün zam geliyor...” diye sıralaması yetmedi, aldı bidonu, çocuk bezini... sahneye çıktı.
Evet, bu iletişim tekniği daha önceleri yapılmıştı. Ama şu andaki ekonomik çıkmaz, tam da bidonun sahneye çıkmasını gerektirecek durumda.
Bu strateji çok iyi düşünülmüş ve halka birebir dokunan bir strateji. Bir de İnce’nin vücut dili ve inandırıcı anlatım tekniğini işin içine katarsak, başarılı bir kampanya yürütülüyor diyebiliriz.
İktidar “yol yaptık, köprü yaptık...” dese de, halkın gerçeği işte o bidon, o çocuk bezi...
Biri diğerinden 4 kat daha küçük bidonu gösterip; “Al sana ekonomi, al sana gelişmişlik” dediğinde yüz binlerin çok güçlü bir şekilde alkışlaması da insanların tam da can damarına dokunduğunun en somut göstergesi.
Ayrıca süt, çocuk bezi, tüp sahnenin baş- köşesindeydi.
İnce, ekonomik krizle çılgına dönen halka, çılgın projelerden bahsetmiyor. Vatandaşın direkt cüzdanından, cebinden bahsediyor.
Çocuk bezinden, sütünden, evin tüpünden örnekler veriyor. Her gün hepimizin karşı karşıya kaldığı gerçekleri anlatıyor hem de göstere göstere anlatıyor.
Lüks bir yatın yakıtına, zenginin mücevherine uygulanan KDV ile çocuk bezine uygulanan yüzde 18’in adaletsizliğini anlatıyor.
İnce, seçimlerde ekonominin en belirleyici role sahip olduğu gerçeğinden hareketle, hükümetin üzerine üzerine gidiyor.
Aklı başında ve tarafsız kamuoyu araştırma şirketlerinin hemen hemen ortak kanaati; 24 Haziran seçimleri için en belirleyici argümanın ekonomi olacağı yönünde.
Hükümet bu kötü tablo karşısında elle tutulur bir şey yapmıyor, yapamıyor.
Gerçi, artık AKP’nin seçmene anlatacağı yeni bir hikâyesinin de olmayışı, İnce’nin elini oldukça güçlendiriyor.
İktidar sadece “yapacağızzzz, edeceğizzz” söylemleriyle yoluna devam ediyor.
Soru şu: 16 yıldır yapılmayanlar şimdi neden karşımıza vaat olarak çıkıyor?

Önceki ve Sonraki Yazılar