Vatandaş kara gömüldü; İBB'ye isyan etti

Vatandaş kara gömüldü; İBB'ye isyan etti

İstanbul dün akşam saatlerinden bu yana her geçen dakika etkisi artıran kar yağışının etkisi altında. Kar yağışı nedeniyle İstanbul'da Şehir Hatları ve İDO seferleri iptal edildi, ana arterler dışında çalışan otobüsler seferlerini yapamadı. Kentte onlarca hasarlı trafik kazası meydana geldi.

TEM Otoyolu'nun Büyükçekmece ve Bahçeşehir mevkilerinde meydana gelen iki büyük kazada onlarca TIR birbirine girdi, devrildi. Kazalar nedeniyle uzun kuyruklar oluştu. 

 

İBB'ye tuz taşımakla görevli bir hafriyat kamyonu şoförü, "Biz Büyükşehire hizmet ediyoruz ancak Büyükşehir yollara hizmet etmiyor. Biz tuz taşıyoruz Büyükşehire. Ancak taşıdığımız tuzları demek ki yollara dökmüyorlar. Baksanıza kaldık yolda" diyerek isyanını dile getirdi.

 

Günlerdir uyarısı yapılan kar yağışı dün akşam saat 16.30 sularında kentin yüksek kesimlerinde başladı. Saat 18.00'de İstanbul'un Avrupa yakasının tamamını etkisi altına alan kar yağışı nedeniyle trafik durma noktasına geldi.

 

Vatandaş kara gömüldü; İBB'ye isyan etti


Saatler geçtikçe şiddetini artıran kar yağışı nedeniyle TEM Otoyolu ve D100 Karayolu'nda uzun kuyruklar oluştu. Normal bir günde yaklaşık 2 saat süren Maslak - Beylikdüzü arası, kar yağışı nedeniyle yaklaşık 5,5 saat sürdü.

Vatandaş kara gömüldü; İBB'ye isyan etti


Sürücülerin hazırlıksız yola çıkması, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin de yetersiz kalması nedeniyle araçlarıyla yola çıkanlar uzun süre kara gömülen yolda ilerlemeye çalıştı.

 

Vatandaş kara gömüldü; İBB'ye isyan etti


Onlarca araç sahibi bir süre sonra pes ederek araçlarını oldukları yerde bırakıp bulabildikleri toplu taşıma araçlarına ulaşmaya çalıştı. Ana arterler dışındaki otobüslerin de seferlerini yapamaması nedeniyle çok sayıda İstanbullu yürüyerek evlerine ulaşmaya çalıştı.

 

Vatandaş kara gömüldü; İBB'ye isyan etti


Metrobüs seferlerinde kısa süreli aksaklıklar dışında başka olumsuzluk yaşanmazken kalabalık nedeniyle duraklarda yoğunluk yaşandı.

 

Vatandaş kara gömüldü; İBB'ye isyan etti


Kış çalışmaları için tuz taşıyan bir hafriyat kamyonu sürücüsü yolda kalırken yaşanan duruma tepki gösterdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi için tuz taşıdığını ancak yolların yeteri kadar tuzlanmadığını ifade eden sürücü,’’ Biz Büyükşehire hizmet ediyoruz ancak Büyükşehir yollara hizmet etmiyor. Biz tuz taşıyoruz Büyükşehire. Ancak taşıdığımız tuzları demek ki yollara dökmüyorlar. Baksanıza kaldık yolda. Yollara dökülmesi için tuz taşıyan araç yolda kaldı. Yaklaşık yarım saattir kurtarılmayı bekliyoruz’’ diye konuştu.

 

Vatandaş kara gömüldü; İBB'ye isyan etti


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentte etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. İstanbul’u akşam saatlerinde etkisi altına alan kar fırtınasının Çatalca, Silivri, Büyükçekmece, Avcılar, Esenyurt, Başakşehir, Arnavutköy, Mahmutbey, başta olmak üzere il genelinde etkili olduğu belirtilen açıklamada, "Ana arterlerde kar yağışı nedeniyle önemli bir sorun yaşanmazken TEM karayolu kayan 11 tır nedeniyle tıkandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri ve itfaiye karayolları ekiplerine takviye giderek kayan tırları kaldırma çalışmalarına katıldı. Tırlar itfaiye ekipleri tarafından yol kenarlarına çekildi. E-5 ve TEM Karayolu'nda birçok araç kayarak yolları tıkarken 52 trafik kazası meydana geldi. Kayan tırlar nedeniyle TEM Edirne istikametine araçlar yollarda bekledi. Ekipler bariyerleri keserek ters yönlerden girip kayan ve kaza yapan tırlara müdahale yetti. Şehir içinde ve çevre yollarında özellikle kar lastiği kullanmayan araçların neden olduğu kazalar ve yolda kalmalar meydana geldi. Yoğun trafik olan bölgelere mazot ve benzin tankerleri gönderilerek ihtiyacı olan vatandaşlara dağıtıldı" denildi.

 

Vatandaş kara gömüldü; İBB'ye isyan etti


İBB'den yapılan açıklamaya göre, bu sabah 07.00 itibariyle bazı semt ve ilçelerde ölçülen kar kalınlıkları şöyle oldu: Beşiktaş, Üsküdar, Kadıköy, Bakırköy: 8-13 santim, Eyüp, Kartal, Şişli, Ataşehir, Maltepe: 15-20 santim, Kağıthane, Başakşehir, Beylikdüzü, Ümraniye, Çekmeköy: 20-25 santim, Beykoz, Esenyurt, Büyükçekmece, Arnavutköy, Çatalca, Aydos: 35-40 santim. 
Dün geceden itibaren bin 347 araç ve iş makinesi ile 9 bölgede üç vardiya halinde 7 bin İBB personeli görev yaptı. 

Vatandaş kara gömüldü; İBB'ye isyan etti

İl genelinde fırtına ve kuvvetli yağış nedeniyle AKOM WhatsApp ihbar hattına gelen müracaatlar Beyaz Masa ekipleri tarafından yönlendirildi. Metrobüs seferleri arttırılırken, Metro İstanbul seferleri 06.00'a kadar Marmaray Seferleri 01.00'a kadar uzatıldı.

Vatandaş kara gömüldü; İBB'ye isyan etti


İBB'den yapılan açıklamada "Mahmutbey Gişeler ve Büyükçekmece bölgesine 7 adet Mobil büfe gönderilerek kumanya dağıtıldı. Bölge trafik ekipleri tem otoyolu Selimpaşa ayrımından trafik akışını D100 istikametine yönlendirdi. Atık yönetim ekipleri İstanbul geneli ana yollarda bulunan üst geçitlerde ve Metrobüs üst geçişlerinde tuzlama çalışmaları yapıyor. Karayolları ve İBB Yol Bakım Daire Başkanlığına bağlı kar küreme ekipleri 26 bin 264 ton tuz, 10 ton solisyon kullanıldı. Zeytinburnu Spor salonunda 741 evsiz vatandaşımız misafir ediliyor." ifadeleri kaydedildi. 

Vatandaş kara gömüldü; İBB'ye isyan etti


Öte yandan, 3'üncü Köprü Kuzey Çevre Otoyolunda Odayeri kavşağı Ankara istikametinde 3 tırın yolda yan yattığı belirtildi.