Sırrı sosunda! Yiyenlerin el açması sandığı çıtır çıtır peynirli böreğin püf noktası

Sırrı sosunda! Yiyenlerin el açması sandığı çıtır çıtır peynirli böreğin püf noktası

Tepsi böreği Türk mutfağında sevilen böreklerden biridir. Şimdi sizlere usta aşçıların uyguladığı sırlarla nefis sosuyla çıtır çıtır peynirli tepsi böreğinin tarifini vereceğiz.

Tepsi böreği en sevilen börekler arasındadır. Özellikle son dönemde kıyma pahalı olduğu için herkes peynirli börek tercih etmektedir. Hamur açma derdinden bıkan ev hanımlarının işini kolaylaştıracak bir tarif vereceğiz

Sağlık Haberciniz tarafından paylaşılan bir tarifte; Efsane sosuyla lezzetli çıtır çıtır tepsi böreğinin tarifi paylaşıldı. Tepsi böreği tarifinde sadece 4 adet hazır yufka kullanılıyor. Ancak burada bilmeniz gereken bir püf nokta var.

Malzemelerinizin oda sıcaklığında olmasına dikkat etmeniz gerekiyor ilk sır bu. İkinci sır ise yufkanızın taze olması. Yani bekletilmiş veya ağzı önceden açılmış pakette yer alan yufkayı kullanmayın. Yufkanızı iyi yağlayın. Sosunu ise mutlaka vereceğimiz tarife göre ayarlayın.

Çünkü lezzetli tepsi böreğinin sırrı yufka, malzemeler ve sosunda gizlidir. Elbette fırınınızın ayarı da çok önemlidir. İşte yaptığınızda çok hoşunuza gidecek olan tepsi böreğinin tarifi ve malzemeleri.

PEYNİRLİ TEPSİ BÖREĞİ TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

  • 4 adet yufka

Sosu İçin;

  • 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı sirke

İç Harcı İçin;

  • Dilediğiniz çeşit peynir
  • Bir tutam maydanoz
  • İsteğe bağlı pulbiber

Not: İstediğiniz iç harcıyla yapabilirsiniz. Ispanaklı, patatesli, pırasalı, kıymalı hepsiyle ayrı lezzetli oluyor. Tabiki de en pratiği peynirlisi:)

PEYNİRLİ TEPSİ BÖREĞİ NASIL YAPILIR?

Sosunu hazırlayalım. Geniş bir kasede sos için gerekli olan tüm malzemeleri karıştırın.
Tezgaha yufkaları serin.Ortadan ikiye ayırın. (8 tane yarım daire olacak)
Yufkalardan her birinin üzerine hazırladığınız sostan güzelce sürüp iç harcını eşit bir şekilde aralıklı olarak serpiştirin.
İki kenarından içe doğru iki parmak genişliğinde katlayıp rulo yapın.
İlk ruloyu gül böreği şeklinde yuvarlayın.
Yağlı kağıt serdiğiniz yuvarlak borcam ya da tepsinin ortasına yerleştirin.
Diğer ruloları ise bu gül böreğinin etrafında dolayın.
Kalan sosu böreklerin üzerine fırça yardımıyla sürün.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 45 dakika pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra 10 dakika ilk sıcaklığının gitmesini bekleyin. Ardından servis edebilirsiniz.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.

TEPSİ BÖREĞİNİN YANINA EN İYİ NE GİDER?

Tepsi böreğinizi çayla servis edebilirsiniz. Yada kefir veya ayranla serviste edebilirsiniz. Böreğin yanında biraz domates dilimlerseniz farklı bir tat verecektir. Ayrıca böreğinizi tüketirken mutlaka ama mutlaka geri kalanları cam bir saklama kabı içerisinde saklayın. Direk fırına üstü açık bir şekilde kaldırırsanız böreğiniz kısa sürede kurur ve tadı kaçar.

Kaynak: Saglikhaberciniz.com.tr

İlgili Haberler