DİYANETİN HAL VE GİDİŞİ

Diyanet İşleri Başkanlığı son yıllarda en çok tepki çeken kurumlardan biri haline geliyordu
Bilindiği gibi AKP’'nin Diyanet İşleri Başkanlığı'na getirdiği ilk isim Prof. Dr. Ali Bardakoğlu'ydu.
Bardakoğlu yaklaşık 7 yıl görevinin başında kalırken; Cuma hutbelerine siyaset girmedi siyaset sokulmadı,
FETÖ'nün Diyanet içindeki faaliyetleri konuşulmadı, Diyanet'in kurum kültürü zor da olsa korundu.
Bardakoğlu, Diyanet'in Cumhuriyet'in bir kurumu olduğu ve liyakat sisteminin bozulmaması gerektiği üzerindeki ısrarı AKP'den tepkiyle karşılanıyordu. "Bizim zor günlerimizde siz olmayacaksanız ne anlamınız kalıyor, bizi buraya halk seçti, getirdi, sizin de destek vermeniz gerekiyor" gibi baskılar Bardakoğlu'nu bunaltmıştı.
O günlerde, Mustafa Kemal Atatürk'e yönelik algı operasyonları da devam ediyordu.
Bardakoğlu, "Atatürk'ün Diyanet İşleri Başkanlığı'na verdiği önemi ve itibarı bugüne kadar hiçbir zaman görmedik. O yüzden resepsiyonlara katılmayı uygun görmüyorum. Onun için iyi giyimliler arasında, sırada yürüyen bir kişi olmayı ben kurumuma ve konumuma karşı haksızlık olarak görüyorum" sözleriyle çarpıcı bir çıkış yapmıştı.
Ama bu çıkış cezasız kalmayacaktı. Diyanet'in birçok alanda gücü azaltılırken, kurum içinde Bardakoğlu aleyhine bir kadrolaşma ve atama zinciri gerçekleşti.
Bardakoğlu daha fazla devam edemeyeceğini anlayarak, istifasını verdi.
Bu tarih; Diyanet’in , tamamen siyasetin kanatları altına girdiği tarih oldu...
Diyanet, Siyasallaştı, liyakat ortadan kalktı.
Diyanet'i kuran Atatürk'e, Diyanet içinden hakaret ediliyor, Cuma hutbelerine siyaset karışıyor, lüks merakı her yanı sarıyordu.
Mehmet Görmez'in başkanlığı döneminde kendisine alınan Mercedes marka lüks makam aracı günlerce konuşulmuş, Erdoğan ise "çerez parası" olarak değerlendirmişti.
Diyanette çalkalanma başlamış tam hız yol alıyordu. Tartışılan konulardan biri de;
Diyanet İşleri Başkanı'nın eşi Seher Erbaş'a tahsis edilen araçtı.
Her ağzını açtığında fakirliğe övgüler yağdıran Başkan Ali Erbaş'ın onayıyla Seher Hanım'a Diyanet'in araçlarından biri veriliyor, üzerine bir de şoför.
Tabii ki bu olay, kurum içinde bazı isimlerin "doğru değil" çıkışıyla tartışılıyor. Bunun üzerine araç geri çekiliyor.
Sonrası kamera şakası gibi.
Diyanet Vakfı'ndan Toyota marka bir araç getirilip, Seher Hanım'ın kullanımına veriliyor. Aracın piyasa değeri 140 bin lira civarında.
Diyanet Vakfı'nın parası nereden geliyor? Tabi ki camilerde toplanan paralarımızdan... Hani her Cuma çıkışı Diyanet'in talimatıyla toplanan paralar var ya... Onların büyük bir kısmı bu vakfa aktarılıyor. Geri kalanı cami derneklerinin kontrolünde. Onların da nasıl harcandığını bilen yok.
Diyanet ile ilgili bilgiler bunlarla sınırlı değil tabi ki...
Diyanet İşleri Başkanı, Ankara Bilkent'te 3 katlı bir villada yaşıyor. Bu konut, Diyanet İşleri Başkanlarına ait. Ama Ali Erbaş'a yetmemiş olacak ki, İstanbul müftüsünün kullandığı konut da boşaltılıyor. Müftüye "sen çık" diyorlar. 
İstanbul'un kalburüstü yerlerinden biri olan Florya Şenlikköy mahallesinde dairenin içine epey bir tadilat yapılıp, Diyanet İşleri Başkanı'nın kullanımına veriliyor. Oysa bugüne kadar daireyi İstanbul müftüleri kullanıyordu. Buranın tadilat giderlerinin de Diyanet Vakfı üzerinden karşılandığı ifade ediliyor.
Çünkü dairenin mülkü vakfa ait.
Diyanet ilginç olaylara kaynaklık yapmaktan vazgeçmiyor.
Diyanet İşleri Başkanı’nın eşi Kuran kurslarını, müftülükleri 'teftiş ediyor'
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın eşi Seher Erbaş, il il gezerek Kuran kurslarını ziyaret edip çocuklara “icazet belgesi” dağıtıyor.
Ne güzel değil mi?
Diyanet içinde “Hanımefendi” şeklinde hitap edildiği iddia edilen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın eşi Seher Erbaş, il ve ilçe müftülüklerini ziyaret edip çalışmalar hakkında “bilgi” alıyor. Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre Kuran kurslarını ziyaret ederek “istişarelerde bulunan” Erbaş, “huzur dersleri” gerçekleştiriyor.
Erbaş’ın sosyal medya paylaşımlarına göre, son iki ay içinde üç farklı ilde çok sayıda ziyaret gerçekleştirdi. Seher Erbaş, eşi Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın da katılımıyla 2-7 Kasım tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı 29. Seminer Toplantısı sürerken 4 Kasım’da Antalya’da Hazreti Hatice 4-6 Yaş Grubu Kuran Kursu ile Fahriye Hatun Yatılı Kız Kuran Kursu’nu ziyaret etti. Erbaş, ziyaret kapsamında hem çocuklar hem de Diyanet personeli ile bir araya geldi. 
 
Ziyaretlerine devam eden Seher Erbaş’ın çantasını polis korumasının taşıması dikkat çekti. Ziyaretlerden paylaşılan görsellerde, Erbaş’ın çeşitli tarihlerde gerçekleştirdiği kurum ziyaretlerinde ya da yürüdüğü sırada çantasının, yanındaki koruma polisi tarafından taşıdığı görülüyor. Söz konusu görüntülerin, Diyanet çalışanları arasında da tepkilere neden olduğu öğrenildi.
Erbaş’ın ayrıca ziyaretlerde, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı logolu eşyaları “hediye etmesi” de dikkat çekiyor.
 
Ya bu dini biz yanlış öğrendik ya da bunlar başka ne denir ki?

Önceki ve Sonraki Yazılar