İki Türk'ten biri kıt kanaat geçiniyor

İhtİyaçlarınız ya da keyifleriniz için biçilen fiyatlar size çok pahalı geliyorsa, yalnız değilsiniz. Hatta Türkiye nüfusunun yüzde 72’si sizin gibi hissediyor. AvivaSa Emeklilik ve Hayat’ın yaptığı araştırma bu sonucu ortaya koyuyor. Türkiye’de 100 kişiden 49’u ‘Kıt kanaat geçiniyoruz’ derken, yüzde 23’ü ‘Sıkıntı çekiyoruz’ diyor. Nüfusun sadece yüzde 28’i finansal durumunu ‘Rahat’ ya da ‘Geçinip gidiyoruz’ cümleleriyle anlatıyor. Bu sonuçlardan 4 Türk’ten 3’ünün kıt kanaat geçindiği ya da sıkıntı çektiği ortaya çıkıyor. Peki, önümüzdeki döneme ilişkin beklentiler ne? Türkler’in yüzde 45’i ekonominin önümüzdeki 12 ayda kötüye gideceğini düşünüyor, ancak bu gidişatın kendisine dokunacağını pek düşünmüyor. Keza kendi finansal durumunun kötüye gideceğini düşünenlerin oranı yüzde 21. Türkler, Türkiye ekonomisine dair kötü beklentilerine rağmen tasarruf etmede halen çekimser. Türkler’in yüzde 34’ü hiç tasarruf etmezken,  sadece yüzde 29’u herhangi bir tasarruf ürününe sahip. Tasarruf yapanların yüzde 43’ü de 800 TL’ye kadar tasarruf edebiliyor. Tasarruf rakamları böyle olunca, Türk halkının yüzde 53 gibi önemli bir oranı emekli olduğunda geçinebilmek için çalışmak zorunda kalacağını düşünüyor. Bu korku çok da yersiz değil, çünkü Türkiye’de emeklilerin yüzde 39’u tam zamanlı, yüzde 33’ü ise yarı zamanlı bir işte çalıştığını belirtiyor. Yani toplamda emeklilerin yüzde 72’si ek gelir için çalışıyor.

Türkler borç için de kaygılanıyor
Türkiye’nin rakamları dünyayla karşılaştırınca da çok ilginç sonuçlar dikkat çekiyor. Türkiye dışında, ABD, Çin, Endonezya, Fransa,  İngiltere, İrlanda, İspanya, İtalya, Kanada, Polonya ve Singapur’da 13 bin tüketiciyle görüşülerek yapılan araştırmada, borçları için en çok endişelenen milletin Türkler olduğu göze çarpıyor. Türklerin yüzde 56’sı “Borçlarımın miktarı beni tedirgin ediyor” diyor.  Tüm ülkelerin ortalaması ise yüzde 31.  Fatura ödeme dakikliğinde de Türkiye benzer bir performans çıkarıyor. Türklerin yüzde 43’ü “Faturalarımı ve ödemelerimi vaktinde yapamıyorum” diyor, tüm ülkelerin ortalaması ise yüzde 19.

Tüm bu tablo içerisinde kısmen olumlu bir bulgu da var: Gençler, uzun vadeli tasarrufa daha sıcak bakıyor. Türkiye’de yüzde 62’lik kesim, parasını uzun vadede bağlamaktansa kolayca ulaşılabilir olmasını tercih ediyor. Bu oran genç çalışanlarda yüzde 35. Tüm kara tablonun ardından, bu son bulgu ışığında Türkiye’nin geleceği açısından umalım ki, gençler gelirinin üzerinde harcama eğilimini dengeleyip tasarrufa yönelsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar