Hüsnü Mahalli

Hüsnü Mahalli

Suriye'nin intikamı Ukrayna

Dünyada benzeri olmayan bir şekilde onlarca ülke Suriye üzerine çullandı ama üç yıl sonra kendileri çuvalladı. Öyle olmasaydı Katar Şeyhi Hamed 25 Haziran'da görevi oğluna bırakmaz ve bir hafta sonra da Mursi devrilmezdi. Yine öyle olmasaydı Suudi İstihbarat Şefi Bender ortadan kaybolmaz ve Suriye dosyasının baş uygulayıcısı Büyükelçi Robert Ford emekliye sevk edilmezdi. Geriye bir tek Bakan Davutoğlu kaldı.
Türkiye ise uluslararası söylemlerde terörü destekleyen ülkeler statüsüne paralel bir şekilde tartışılır oldu.
Bakalım Başbakan Erdoğan ne zamana kadar sahip çıkar Davutoğlu'na?
Herkes gitti bir tek o kaldı.

Şimdi de Ukrayna'ya el attı.
Belki de Ankara, Amerikalı dostlara Ukrayna üzerinden 'Ben hâlâ varım' demek istiyordur.
Belki de kendisine tanınan olağanüstü yetkilere rağmen Suriye konusunda başarısız kalan Ankara ABD ve Batı'nın Ukrayna savaşında ön saflarda olmak istiyordur.
Kart ise Kırım'daki Tatarlar.
Yeniden tehlikeli bir oyun.

Rusya karşında Suriye konusunda büyük yenilgi alan ABD ve müttefikleri şimdi Ukrayna'yı karıştırıyor. Rusya'yı komşusu Ukrayna zerinden rahatsız ederek Suriye'deki yenilginin intikamını almayı planlayan ABD ve müttefikleri çok büyük ve tehlikeli bir oyun peşinde. Seçilmiş bir iktidarı Naziler, Irkçılar, Faşistler ve Tatar kökenli radikal İslamcıların ayaklanması ile devirenler Putin'e Suriye konusunda geri adım attırabileceklerini hesaplıyorlar. Ama hesapları tutmadı, tutmayacak. Çünkü Ukrayna ve Kırım Yarımadası Moskova için asla vazgeçilmeyecek stratejik değer ve öneme sahiptir. Rusya'nın 300 savaş gemisi ve 30 bin askeri Kırım limanlarında. Orijinde Rusya'nın bir parçası olan ve Ukrayna kökenli Sovyet lider Krutçev tarafından 1954'te Ukrayna'ya hediye edilen Kırım böyle giderse yeni bir Soğuk Savaş'ın yolunu açabilecektir. İflasın eşiğinde bir AB ve başta Suriye ve 'Arap Baharı' olmak üzere dünyanın birçok yerinde çuvallayan müttefik ABD'nin böyle bir oyunda da çuvallayacağını yakında herkes görecektir. Suriye ile ilgili olarak Cenevre Konferansı'nda İran'ın davet edilmesi ve bir gün sonra davetin iptal edilmesine sesini çıkarmayan Putin'in tavrı Batılılar tarafından bir zaaf olarak algılanmış ve Ukrayna'da sıkıştırılmak istenmiştir.
Hep söyledim : Suriye yeni uluslararası sistemin yeniden dizayn edildiği kilit ülke konumundadır. Bunun bilincinde olan Putin hep Suriye'ye sahip çıkmıştır.

Her yola başvurarak bu kilidi açamayan ABD ve müttefikleri şimdi farklı anahtarları denemeye çalışıyorlar. Ukrayna'daki darbe, Venezuela'daki ayaklanma girişimleri ve sırada başkaları olabilir.
Özetle durum karmaşık ve bir o kadar tehlikeli.

Umarım Suriye'deki İslamcıları ve daha sonra Türkmenleri bahane ederek Suriye'de tam müdahil olan Türkiye  yeni dönemde Kırım'daki Tatarları gerekçe göstererek benzer tehlikeli roller üstlenmez. Kendi içinde ülkenin ve toplumun tüm geleceğini ilgilendiren inanılmaz tartışmalar yaşayan Türkiye'nin yeni riskli roller üstlenmesi Suriye'ye benzemeyecek oranda çok tehlikeli sonuçlarla karşı karşıya kalacağı kesindir. TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in deyimi ile AKP'ye Suriye konusunda gaz veren  sonra da teröre destek veren ülke statüsünde değerlendirilmeye başlanan Türkiye umarım Suriye'den bin kat daha tehlikeli bir maceraya kalkışmaz.
Rusya asla Suriye'ye benzemez.

Suriye'de Kaide yani IŞİD ve Nusra  ve benzeri radikal İslamcı terör örgütleri ile başı belaya giren ve girecek olan AKP yönetiminde bir Ankara'nın Kırım'da benzer İslamcı örgütlere sahip çıkması Türkiye'yi sonucu asla kestirilemez bir maceranın içine sürükleyecektir.
Artık sakin düşünme zamanı.

ABD ve Batı'nın pis oyunlarında rol almaya son verilmelidir.
Türkiye 'Arap Baharı' denilen  tezgah ve Suriye oyununun öncesinde bölgenin ve hatta dünyanın en saygın ülkesi idi. 2011'e kadar herkes Türkiye, AKP ve Erdoğan'ı seviyor ve örnek alıyordu.
Şimdi ise  başta Arap ve İslam ülkeleri olmak üzere tüm dünya 'model' AKP'nin iç ve dış politikadan dolayı ne hale geldiğini tartışıyor.

Başbakan kendi seçmenlerini inandırabilir ama bu coğrafyanın halkları kesin bir gerçeğe inanıyor :
Bu, bizim bildiğimiz Müslüman Erdoğan ve AKP değil.
AKP yönetiminde şimdiki Türkiye artık eski Türkiye değil.
AKP yönetiminde bu Türkiye önce kendi halkı sonra da bölgesine çok tehlikeli olmaya başladı.
Tamamen Menderes Türkiye'sini andırıyor.

Böyle bir tablo, ABD ve müttefiklerinin kesin yenilgisi.

Önceki ve Sonraki Yazılar