DEJAVU

"Dejavu", bir insanın yaşadığı bir anı, daha önce de yaşamış gibi, ilk kez gördüğü bir yeri daha önce de görmüş gibi "hissetmesine" deniyor.

Tıp açısından bir patoloji sayılmıyor.Bu olguyu hemen tüm insanların, zaman zaman yaşadığı belirtiliyor. Sizi bilmiyorum ama ben uzunca bir süredir devamlı bu hisle yaşıyorum.


Yıllar önce bir film izlemiştim.Türkçe adı "Bugün Aslında Dündü" idi.Baş rolünde Bill Murray'ın oynadığı filmin konusu şöyleydi: Kıştan bahara geçileceği bir mevsim dönümü gününde, röportaj yapmak için, Bill Murray'ın canlandırdığı, bir TV kanalının hava durumu sunucusu ve ekibi, küçük bir kasabaya gidiyor; bir otele yerleşiyorlar. Röportajı yapıp, gerekli çekimleri bitirdikten sonra, otele geçip uyuyorlar. Sunucu, sabah uyandığında, bir kaç karşılaşmadan sonra, o günün bir önceki günün aynısı olduğunu dehşetle fark ediyor.


Böylece kısır döngü başlıyor. Sunucu her gün kasabadaki ilk gününe uyanıyor. Zavallı bu döngüyü kırmak için her şeyi yapmaya başlıyor. Suç işleyip hapse bile giriyor ama uyanınca her şey başa dönmüş oluyor.  Filmi izlerken, hep aynı günü yaşamanın nasıl bir "kâbus" olacağını ürpererek düşünmüştüm.


Şimdi yıllar sonra, neredeyse o korktuğum şey başıma geldi. Dünyayı sarsan Korona salgını, hepimizi hep aynı şeyleri yaşamaya mahkum etti.  
Sabah kalkıyorsunuz. Bir haber kanalını açıyorsunuz. Her zamanki sunucu, bir akşam önceki haberleri, salgınla ilgili rakamları tekrar veriyor. 


Bu bitince, artık hepsine aşina olduğumuz, Enfeksiyon Hastalıkları ya da Halk Sağlığı uzmanı bir profesör, daha önce bir çok kez duyduğunuz cümlelerle size salgını anlatıyor ve meşrebine göre ya "kısa zamanda düze çıkacağız", ya da "bu iş uzun sürecek" mesajını veriyor..


Gazeteniz gelmişse, bir önceki gün okuduğunuz şeyleri tekrar okuyorsunuz.


Gün böyle, bir önceki günden farksız geçiyor.Akşam oluyor.Haberlerde o günkü test, yeni vak'a, kaybedilen hasta ve iyileşen hasta sayılarını, Türkçesi zayıf Sağlık Bakanı kendi kendini ve Reisini överek anlatıyor.Anlattıkları hiç değişmiyor.


Arada bir Reis Bey söz alıyor. Siz "yeni bir şey söyleyecek mi" diye kulak kesiliyorsunuz. O Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanına, bazen hızını alamayıp , gelmiş geçmiş tüm Genel Başkanlarına saydırıyor, giydiriyor.


Bizi, hep aynı hayatı, hep aynı yöneticilerle yaşamaya mahkûm ettin ya, aşkolsun yani korona, aşkolsun!

Önceki ve Sonraki Yazılar