MİTOMANYAK

Geçen gün, "her şeyimizin başı" olan şahıs, Anamuhalefet Partisi Başkanına teşhisi koydu: "Mitomani hastası". Yani, yalan söyleme hastalığına tutulmuş kişi dedi.  Aşırı duygusal dalgalanmalarla seyreden ruh hastalığı olanlara, biz profesyoneller  "manik" diyoruz. Halk ağzında ise bu "manyak" oluyor.

Reisimiz, başka pek çok niteliği,yeteneği yanında, aynı zamanda hekim de olduğunun ilk  ipucunu , "koronavirüse karşı dut pekmezi yiyin" diyerek vermişti. 

Ancak şimdi, bir adım daha atarak, Kemal Bey'e psikiatrik bir tanı koydu.

Psikiatrik hastalara tanı koymak zordur. Benim gibi farklı uzmanlık dallarında eğitim görmüş hekimler, şüphelendikleri hastaları uzman psikiatristlere sevk etmelidirler.

Bir örnek vermek gerekirse, şizofreni hastalarında, özellikle "paranoid şizofrenide" hastalar, görsel, işitsel halüsinasyonlar görür; buna ilişkin hikayeler anlatırlar.Bununla mitomaniyi ayırmak ancak uzman psikiatristlerin işidir.

Bu konuda da uzman olduğu anlaşılan "başımızın" konuşmasından sonra, beni bir merak sardı. Etrafımda pek fazla insan olmadığı için, dikkatimi ekrana verdim. Ekrana çıkan çok sayıda hevesli arasında, Kemal Bey'den başka mitomani belirtisi gösteren var mıdır acaba diye insanları izlemeye başladım. 

Tabii ki haddimi biliyorum.Kimseye böyle bir tanı koyamam. Ama bu gözle bakınca şunu fark ettim:

Efendim, gözlerim iyi seçmiyor. Kulaklarım az duyuyor. İnsanların adlarını da bir türlü aklımda tutamıyorum. Bu nedenle tarifte başarılı olamayabilirim. Üç-dört günde bir ekranlara çıkıp, ilginç bir şekilde, vücudunun çeşitli bölümleri ayrı ayrı oynayarak bir "paket" açıklayan, temiz yüzlü bir çocuk var. Ona bakılırsa, memleketimiz, zenginlikten, refahtan bolluktan yıkılıyor. Herkes mutlu, mesut. İşçiler, memurlar, emekliler paraları nereye koyacağını bilemiyor.

Bir de akşamları ekrana çıkan tıknaz bir bey var. Elindeki kağıtlardan bir şeyler okuyor. Türkçesi zayıf; ne dediği anlaşılmıyor. Ama anlaşıldığı kadarı ile, her gece, dünyayı sarsan virüs salgınını "her şeyimizin başı" sayesinde nasıl alt ettiğimizi anlatıyor.

İşte ben, yukarıda sözünü ettiğim genç adamla, akşamları ekrana çıkan tombul şahsın uzman psikiatristlerce, "mitomani" hastalığı yönünden değerlendirmeye alınmasını naçizane tavsiye ediyorum efendim.

Sağlıcakla kalın!

Önceki ve Sonraki Yazılar