İYİ PARTİNİN ŞIMARMASI

Pek çok aydın, yazar, gazeteci, Türkiye siyaseti tek adamın esiri olmasın, Türk halkı seçeneksiz kalmasın diye İYİ Parti’ye kuruluşundan itibaren destek verdi.

 Tetikçi medya kudurmuşçasına Meral Hanım’a saldırırken, İYİ Parti’ye FETÖ damgası vururken, birileri vebalı bir şekilde onlardan kaçarken, zaman zaman küçümsedikleri sol aydınlar, ülkücülerin eski icraatlarını (!) bir kenara bırakarak, Türkiye’nin aydınlığa çıkması için Meral Akşener ve ekibine sahip çıktı.

CHP’nin televizyon kanalları İYİ Parti’ye sonuna kadar açıldı. CHP’li belediyeler bütün olanaklarını bu parti için kullandırdı.

 

****

 

Seçim süreci bitti, İYİ Partililerin bir kısmının Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vermediği ortaya çıktı.

Bu da ağızlarda kekremsi bir tat bıraktı.

 

****

 

28 Mayıs’tan sonra olayları iyi analiz edemeyen bazı İYİ partililer sağda-solda konuşmaya başladı.

Meral Hanım haklı çıktı. Biz dememiş miydik? CHP bizi ne sanıyor? Seçimi bize onlar kaybettirdi. İttifak burada bitti” gibi sözler yükseldi parti yöneticilerinden…

 

***

 

Evet, CHP’nin aday dayatması yanlıştı.

Çünkü iki belediye başkanı kamuoyu yoklamalarında daha önde çıkıyordu.

Meral Hanım da bunu sık sık vurguladı.

Ancak bu konu, seçime en az 6 ay kala kapalı kapılar ardında sonuçlandırılmalıydı.

Çünkü Kemal Kılıçdaroğlu adaylığını gayri resmi olarak Mayıs 2022 tarihinde ilan etmişti.

Bakınız benim son yazımın ikinci bölümü…

 

****

 

Kimse kusura bakmasın, Meral Akşener de sütten çıkmış ak kaşık değil, bu yenilgide onun da payı var.

Bir, Akşener’in daha ilk adımda “Ben başbakan adayıyım” diyerek kendini taca çıkarması yanlıştı.

İki, ‘Kazanacak aday’ diye tutturması yanlıştı. Daha doğrusu bunu kamuoyu önünde değil, masada tartışıp sonuçlandırması şarttı. Kılıçdaroğlu için kaybedecek aday algısı yarattıktan sonra Kemal Bey’e oy istemek inandırıcı değildi.

Üç, masayı devirmesi yanlıştı.

Dört, masadan kalkma biçimi çok yanlıştı. ‘Öfkeyle kalkan zararla oturur’ der atalarımız. Öyle de oldu. Seçmen bunu affetmedi.

Beş, diğer sağ partilerle hiç iletişim kurmaması yanlıştı. Oysa DEVA, Gelecek, Saadet ile Demokrat Parti, CHP’ye taşıyacağından daha çok oy İYİ Parti’ye taşıyabilirdi. İYİ Parti yüzde 20’ye yakın oy alabilirdi.

 

****

 

Sonuç, bu yenilgide İYİ Parti’nin de payı oldu.

Ayrıca bu parti eski oyunu aldı, yani yerinde saydı.

Eğer yerel seçimlerde İYİ Parti CHP ile işbirliği, ittifak yapmazsa iddia ediyorum Türkiye genelinde bir tek kent belediyesi kazanamayacağı gibi belediye meclislerine bile ancak sınırlı sayıda üye sokabilirler.

Belki CHP de pek çok belediyesini kaybeder ama yine de Çankaya, Şişli, Kadıköy, Mudanya, Nilüfer gibi ilçelerde belediyeleri kazanır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar