Yıllık izinden geç döndüm diye işten çıkardılar

Hüseyin Bey merhaba
Ben yıllık izne çıkmıştım fakat 2 gün habersiz işe gelmedim ve 3 gün işe başladığımda işime son verdiler ve hiç bir hakkımı da vermediler bunun üzerine ne yapmalıyım.
Teşekkür ederim iyi çalışmalar

Merhaba Sayın okuyucumuz
İş kanunumuzda işverene işçinin iş sözleşmesine haklı nedene dayanarak derhal fesih etmek hakkı veren maddeler 25. Maddeyle düzenlenmiştir. Buna göre 25.maddenin 2.bendi İşçinin Ahlak ve İyi niyet hallerine uymayan davranışlarını belirler. 25/2. Maddenin g fıkrası aynen aşağıdaki gibidir; g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi. Madde metninden de açıkça anlaşılabileceği gibi işvereniniz sizin izin bitiminde hiçbir haber vermeksizin ve mazerete beyan etmeksizin işe 2 gün geç başlamanız karşısında İş Kanununun ilgili maddesine istinaden sizi işten çıkarmış. Bu durumda siz şayet bu 2 günlük devamsızlığınıza herhangi bir geçerli mazeret ( hastalık acil bir durum vb.) gösterebilirseniz bu feshe itiraz edebilirsiniz. Ancak geçerli bir mazeretiniz olmaksızın bu davranışta bulundu iseniz ne yazık ki yapılacak bir şey yok.

Evlilik iznim var mı?

Merhaba Hüseyin Bey
Ben 3 aydır bir firmada çalışıyorum ve iki ay sonra evleneceğim. Evlendiğim de işverenimin bana mazeret izni vermesi gerekiyor mu? Çok teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz
Öncelikle size ve eşiniz şimdiden mutluluklar dilerim. Sorunuzun yanıtına gelecek olursak;
İş kanunumuzda daha önce net bir biçimde yer bulmayan mazeret izni kavramı 6645 sayılı Torba Kanun ile 4857 sayılı İş Kanununa eklenen ek 2.madde ile netleşti. Artık işçi; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin alabilmesine olanak tanımıştır. Bu çerçevede sizin de 3 gün evlilik izni hakkınız var.

Fazla mesai yapmış olur muyum?

İyi çalışmalar Hocam
Ben bir kargo firmasında çalışıyorum sabah 8.30 çıkış 18. 45 hafta içi, Cumartesi, 8 30 giriş, çıkış 13. 00. Gün içinde 1 saat yemek molası, 1 saatte çay molası var ama uygulayamıyoruz Bu durumda ben fazla mesai yapmış oluyor muyum bu çalışma saatleriyle teşekkür ederim.

Merhaba Sayın okuyucumuz
İş kanunumuza göre haftalık çalışma süresi 45 saattir. Ara dinlenmeleri yani sizin yemek ve çay molası dediğiniz süreler İş kanununun 68. maddesi gereğince işçiye verilmesi zorunlu dinlenme süreleridir. İşveren size bu ara dinlenmesini de kullandırmıyor ise verdiğiniz bilgiler doğrultusunda siz günde 10 saat 15 dakika, Cumartesi günü de 4,5 saat olmak üzere haftada 67,5 saat çalışmış oluyorsunuz. Bu durumda 45 saati aşan süre 22,5 saat oluyor. Bu çalışma elbette ki fazla çalışma olup saat başına % 50 zamlı olarak ödenmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar