TEOG rezaleti devam ediyor

TEOG’la ilgili nakil işkencesi devam ediyor. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı uyarılarımıza ve eleştirilerimize kulak tıkamış durumda. Maalesef öğrenciler kaderine terk edilerek, çarpık sisteme feda ediliyor.
Öğrencilere ve velilere neden bu kadar ‘zorluk’ yaşatılıyor inanın ben de anlamış değilim. İşin kolay yöntemi ve çözümü varken, Bakanlık okulların açılmasına az bir süre kala bu işi böyle sürdürürse sorunlar artarak devam edecek.
Geçen hafta nakiller için kontenjanlar açıklandı, ama düğüm hâlâ çözülemedi. İpler Bakanlığın elinde, ama yetkililer düğümü çözmeye pek de yanaşmıyorlar. Kadıköy Anadolu Lisesi için 122 boş nakil kontenjanı açıklandı. Ama şu ana kadar kaç kişi başvurdu, başvuranların puanları nedir? Belli değil. Neden şu ana kadar başvuran öğrencilerin puanları açıklanmıyor? Neden boş kontenjanlar için kaç öğrencinin başvuru yaptığı açıklanmıyor? Hani eğitimde şeffaflık vardı. Dünyanın hangi medeni ülkesinde milyonların geleceğini ilgilendiren bir konuda bu kadar gizli saklı iş yapılır. Kimden neyi, niçin saklıyorsunuz? Birisi çıksın mantıklı bir açıklama yapsın biz de eyvallah diyelim.
Öğrencilerin nakil yapabilecekleri onlarca okul var ve siz her hafta sadece bir okula başvuru yapma hakkı tanıyorsunuz. Böyle saçmalık olur mu? Sadece İstanbul’da yüzlerce lise var. Diyelim ki bir öğrencinin on okula puanı yetiyor ve nakil yapmak istiyor. Ama siz diyorsunuz ki, yok arkadaşım tek okul için nakil başvurusu yapabilirsin. Ve hiçbir şey belli değilken öğrencilere adeta loto- toto oynatılıyor. Artık bahtlarına ne çıkarsa.
Hele istemedikleri halde evlerinden çok uzakta yerlere gönderilenler ne yapsınlar. Dün bir öğrenci velisi aradı ve dedi ki : ‘İstanbul Ataşehir’de oturuyoruz çocuğumu Çatalca’da bir liseye verdiler. Nakil başvurusu yapmak için işi gücü bırakıp sık sık Çatalca’ya gitmek zorunda kalıyorum. Yakında işten de atılacağım. Ne yapacağımı bilemiyorum.’ İşte öğrenci velisinin anlattığı gibi, TEOG rezaleti günlerdir devam ediyor ve yetkililer de kılını kıpırdatmıyor.
Daha yaşanacaklar var…
Durun bakalım, nakil işlemleri eğer tamamlanabilirse asıl sorunlar okullar açıldıktan sonra başlayacak. Bildiğiniz gibi zorunlu eğitim gereği her öğrencinin bir okula yerleştirilmesi gerekiyor.  Böyle olunca da okullara kapasitesinin üzerinde kontenjan verildi. Yeni aldığım bir bilgiye göre, İstanbul’da 440 kişilik bir okula, 800 öğrenci alınmış.
Bunun faturası da çok ağır olacak. Bakın birçok devlet okulunda sınıf mevcutları maalesef 34 ile 40 arasında olacaktır. Bu kadar kalabalık sınıflarda öğretmenler nasıl ders işleyecek, öğrenciler nasıl ders dinleyecek açıkçası merak ediyorum.
Eğitim sisteminde yapılan plansız ve programsız değişikliklerle  (4+4+4) adeta delik deşik olan eğitim sisteminde,  daha kötü günler bizleri bekliyor. Bakın sınıfların kalabalık olmasının yanında bir de akademik başarıları farklı olan öğrenciler bir arada ders görmek zorunda kalacak. Çünkü kasım ve nisan aylarında yapılan TEOG sınavları çok da eleyici olmamıştı.
Uzun lafın kısası; uygulanmasından tutun, puanlama sistemine, tercihlere ve en son yaşanan nakil işlemlerine kadar; TEOG’un neresine elinizi atarsanız elinizde kalıyor. Olan yine öğrenciye, ailelerine ve eğitim çalışanlarına oluyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar