
Adalet Bakanlığı açıkladı.. Cezaevleri tıka basa dolu
Adalet Bakanlığı'ndan bilgilendirme talebinde bulunan CHP Ankara Milletvekili Murat Eymir'e Adalet Bakanlığı'ndan geri bildirim geldi. Adalet Bakanlığı, 15 Haziran 2017 tarihi itibarıyla ceza infaz kurumlarında 85 bin 105’i tutuklu, 139 bin 773’ü hükümlü olmak üzere 224 bin 878 kişi bulunduğunu bildirdi.
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, geçen günlerde cezaevlerinde kalan tutuklu ve hükümlü sayılarına ilişkin Adalet Bakanlığı’ndan bilgi edinme talebinde bulundu. Talebe yanıt veren Adalet Bakanlığı, 15 Haziran 2017 tarihi itibarıyla ceza infaz kurumlarında 85 bin 105’i tutuklu, 139 bin 773’ü hükümlü olmak üzere 224 bin 878 kişi bulunduğunu bildirdi. Ayrıca cezaevleri kapasitesinin de 202 bin 676 kişi olduğu belirtildi. Sonuçları değerlendiren Emir, “Kişilerin yargılanırken tutuksuz yargılanmaları esastır. Ama öyle bir noktaya geldik ki hâkim tutuklamazsa kendisinin tutuklanacağından korkuyor. Yani cezaevlerini tıka basa doldurmuşuz. Ve yargı sonucu olmaksızın doldurmuşuz” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Emir, cezaevlerinde kapasitenin üzerinde tutuklu ve hükümlü bulunmasıyla ilgili yargı sistemini eleştirerek, “80 binin üzerinde kişinin tutuklu bir biçimde yargılandığını görüyoruz. Cezaevlerindeki kalabalıklığın asıl nedeni bu. Aslında kişilerin yargılanırken tutuksuz yargılanmaları esastır. Ama öyle bir noktaya geldik ki hâkim tutuklamazsa kendisinin tutuklanacağından korkuyor” dedi.
Cezaevleri tıka basa dolu
Konuyla ilgili açıklamada bulunan CHP Milletvekili Emir, cezaevlerinde kapasite fazlası 22 bin kişi bulunduğunu ve çoğunun da kötü koşullar altında yaşamak zorunda olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Burada sorunu, cezaevi yetersizliğinden öte cezaevine koyduğumuz vatandaşların fazlalığı üzerinden ele almak lazım. Özellikle tutukluların çok fazla olduğunu görüyoruz. 80 binin üzerinde vatandaşın tutuklu olduğunu görüyoruz.Tutukluluk aslında bir önlemdir. Kişilerin yargılanırken aslında tutuksuz yargılanmaları esastır. Tutukluluğu böylesine bir cezalandırma yöntemine dönüştürürseniz ve insanları yargısız cezaevine koyarsanız gelinecek sonuç budur. Bize verilen rakamlardan çarpıcı olanlardan birisi de, 20 binin üzerindeki tutuklunun yatağının dahi olmamasıydı. Yani cezaevlerini tıka basa doldurmuşuz. Ve yargı sonucu olmaksızın doldurmuşuz.”
“Tutuklamalarda hukuk ölçütleri yok”
15 Temmuz Darbe Girişimi’nden sonra çok geniş çaplı tutuklamalar yapıldığını belirten Emir, bunların bir bölümünün anlaşılabilir olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Özellikle darbe girişimine katılanlar açısından elbetteki tutuklama şart. Ama ilgili-ilgisiz herkesin tutuklandığını görüyoruz. Yani tutuklamalarda hukuk ölçütlerinin kullanılmadığını sıklıkla görüyoruz. Tabii ki darbe girişimi, cezaevlerindeki tutuklu sayısının artması açısından anlaşılabilir ama bu ölçüde yapılmış olması anlaşılamaz.”
‘Hâkimler korkuyor’
Partilerinin ‘af’ gibi bir önerisi olmadığını da vurgulayan Emir, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bizim af gibi bir önerimiz elbette yok. Burada yapılması gereken, tabii ki cezaevlerini daha uygun koşullara getirmek bir çözümdür. Ama bunun bir başka çözümü de yargılamaları doğru dürüst yapmak, hızlı yapmak, etkin yapmak. Ve özellikle tutuklama yapılırken çok dikkatli olmaktır. Öyle bir Türkiye’ye geldik ki hâkim tutuklamazsa kendisinin tutuklanacağından korkuyor. Burada asıl altı çizilmesi gereken nokta budur.”