Ağlayarak ailesini ölümden kurtardı

Ağlayarak ailesini ölümden kurtardı

Adıyaman'ın Kahta kazasında, bir gün önce sabaha karşı ağlayarak uyanan 3 yaşında olan Melisa Köse, kömür sobasından sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen ailesini ölümden kurtardı

Şehir merkezinde yaşayan 5 kişilik Köse ailesi, geceden yaktıkları kömür sobasının yanında uykuya daldı. Sabah erken saatlerde evin en küçük çocuğu Melisa Köse uyanarak ağlamaya başladı. Kızlarının ağlamasıyla uyanan baba Ahmet Köse, sobadan sızan karbonmonoksitten zehirlendiklerini fark ederek eşi ve diğer çocuklarını hastaneye eriştirdi. Hastanede yapılan rehabilitasyon sonrası Köse ailesinin 5 ferdi taburcu edilerek hanelerine döndü.

'AĞLAMASIYLA BİZ UYANDIK'

3 yaşında olan kızının ağlamasıyla uyandıklarını belirten Ahmet Köse, "Akşam ben iş dönüşünde geldim bir iki saat önce sobayı yakmışlardı. Geldim yemek ve yatana kadar 2 saat geçti o arada ateş közlendi. Sabaha karşı baktım bizim ufaklık onun ağlamasıyla biz uyandık. Korkup uyandığını sandım. Hem de baktım gözleri açılmıyor ağzı kapanmış elini açamıyor ben bir ara belki dilini yutmuş diye parmağımla ağzını açmaya çalıştım. Ablası geldi 'baba ne oldu diye konuştu?' Baba derken o düştü yere tabi ben çocuğu kaldırdım sen git bir araba çağır dedim. O da kalkamıyordu uykudan dolayı düşündüm sonra dışarı çıkınca düşmüş gittim onu da getirdim sonra anneme söyledim bir araba çağır telefonu arıyorum telefonu bulamıyorum. Artık aksilik peş peşe geldi. Sonra kapılar açılınca farkına vardım koştum dolaba yoğurt getirdim en azından bir iki kaşık verim yakınlarım sonra ikisini aldı götürdü. Sonra ambulans çağırdım onlarda diğerini götürdü şu an çok şükür iyiler sıkıntı yok. Biz genelde sobanın duman yapmaması için bacasını, altını, üstünü çalışır durumda olması için çalışıyoruz" diye konuştu.

'KULLANDIĞIMIZ YAKITIN KALİTELİ OLMASI GEREKİYOR'

Yurttaşları uyaran Kahta Belediyesi İtfaiye Amiri Ahmet Yılanlı ise gece kömür sobasını söndürülmesi gerektiğini ve fazla ısınmak için yapılan boru desteğinden uzak durması gerektiğini dile getirerek şunları söyledi:

"Kazamızda en çok ısınma emelli yol soba yöntemi tabii gaz da mevcut fakat şuanda en çok kullanılan odun, kömür sobası bildiğimiz. Odun, kömür sobasını kullanırken tabi dikkat edilmesi şart olan konular var. Kullandığımız yakıtın bir kere kaliteli olması gerekiyor sobamızda aynı şekilde bunların kaliteli olması meselelerden kurtuldun mananına gelmez. Sobanın kuruluşu, boruların dizilişi, yakma şekli bacanın bir metre yukarıya çıkması baca şapkasının olması koşul. Bunlara dikkat edildiği takdirde bu tür sıkıntılara en üye indirmiş olacağız. Tabi dün gece kazamızda ters esen rüzgarlarda vardı bununda tesiri var. Kovamızın 3'te 2'sini kömürle dolduruyoruz en fazla daha fazlasına müsaade etmiyoruz zira sıhhatli bir yanmanın oluşması için sobanın rahat bir şekilde oksijen alması gerekir. Sobanın hava alıcı ve salıverici alanların tamamiyle kapatılmaması gerekiyor. Boruların birleşme noktaları bantlarla yalıtılması gerekiyor ve borularda bükülmeler istemiyoruz. İstemediğimiz bir şekil bu tabi ısınma için avantajlı gibi görünüyor fakat her dirsek bizim için sıkıntı olabildiği kadar az dirsek kullanılır ve odamızı ısıtmaya çalışırız."