
Anne-baba çocuğunun sigortasından yararlanabilir
Merhaba Hüseyin Bey,
Ben bekarken, annem benim SGK'mdan yararlanabiliyordu ve doktora gidebiliyordu. Babam sağ ama sigortası yok. Şimdi ben evlendim ve çalışıyorum, annem yine benim sigortamdan yararlanıp muayene olabilir mi, bu hakkımız var mı? Teşekkürler.
Sevim K.
Merhaba Sevim Hanım,
Anne ve babanızın hiçbir sosyal güvenceleri yoksa ve sizin bakımınıza muhtaç durumda iseler, sadece annenizin değil, her ikisinin de sizin sigortanızdan yararlanmaları mümkündür. Siz bekarken anneniz sigortanızdan yararlanıyormuş zaten. Evlenmeniz bu durumu değiştirmez. Anneniz yine sizin sigortanız üzerinden sağlık yardımları (muayene, ameliyat v.b.) almaya devam eder.
İyi günler
Merhaba Hüseyin Bey,
Halen çalışmakta olduğum işyerim bana 6 ay içinde 2 defa ihtarname vermiş olup, sizden öğrenmek istediğim: verilen ihtarın zaman aşımı gibi bir durum söz konusu mudur? Tşekkürler.
Y.A.
Merhaba Sayın Okuyucumuz,
İşverenler tarafından işçiye verilen ihtarın amacı: işçinin işyerindeki olumsuz davranışlarından veya performansına bağlı konularla ilgili olarak kendisini uyarmak ve ileride disiplin cezası alabileceği ve/veya işten çıkarılmasına sebebiyet verecek olayların önüne geçmektir. Burada dikkat edilecek husus; işçiye verilen ihtarın gerçekten gerekli olup olmadığıdır. Yani, bir başka deyişle; şayet işveren işçiye onu yıldırmak, istifaya zorlamak gibi amaçlarla kasıtlı olarak, sudan diyebileceğimiz sebeplerle ihtarlar veriyorsa, bu ihtarların bir geçerliliği olmayacaktır. İhtarlarda bir zaman aşımı olmaz. Ancak, somut bir olayda, işçinin geçmişte aldığı ihtarlar değerlendirilirken, elbette makul bir süre aranacaktır.
İyi günler
Hüseyin İrfan Bey,
Öncelikle iyi çalışmalar dilerim. Sorum şu: ben askerlik şubesinde askere gitmek için işlemlerimi başlattım. En erken Şubat 2014’te alınabileceğim söylendi. Ben askerlik kağıdımı daha önce alıp işyerime teslim etsem, tazminatımı hemen alabilir miyim; yoksa işveren beni şubat ayına kadar çalıştırır mı? Teşekkür ederim.
Can
Merhaba Can Bey,
Askerlik, kıdem tazminatına hak kazandıran bir işten ayrılma biçimi olmakla birlikte, yasa kıdem tazminatının ödenmesini işçinin bu durumunu kanıtlamasına (belgelemesine) bağlamaktadır. Yani; işçi, işyerinden askerlik nedeni ile ayrılıyorsa, askere sevk belgesini işverene ibraz etmelidir. Aksi halde, işverenin kıdem tazminatı ödeme yükümlüğü yoktur. Ancak, işyerinden askerlik sebebiyle erken ayrılan bazı işçiler, kıdem tazminatları sebebiyle işverenlerle davalık olmuşlar ve bu davalar sonucunda ortaya şöyle bir sonuç çıkmıştır: Yargıtay karar verirken, işçinin işyerinden ayrılması ile askere gitmesi arasında makul bir süre aramaktadır. Makul sürenin ne kadar olacağına gelince; beş aya kadar olan erken ayrılmalarda işçi lehine karar verildiği görülmektedir. Şimdi, bu bilgiler ışığında sizin sorunuzu yanıtlayacak olursak; askere sevk belgenizi erken alabileceğinizi düşünmüyoruz. Çünkü bildiğimiz kadarıyla, bu belge askere sevk işleminin hemen öncesinde verilmektedir. Ancak, bu belgeyi erken alıp işverene ibraz edebiliyorsanız, ortada zaten bir sorun olamayacaktır. İşvereniniz kıdeminizi ödemek durumundadır. Belgeyi erken alamayıp, buna karşın işyerinizden erken ayrılırsanız, işvereniniz kıdemi ödemekten kaçınabilir. Bu durumda, askerlik sebebiyle işten ayrıldığınız iddiası ile dava açmanız gerekecektir. Bu tür davalar 10 yıllık zaman aşımına tabi olduğundan, askerlik dönüşü de dava açılabilir.
İyi günler