Beyin okuyan kafa bandı icat edildi

Beyin okuyan kafa bandı icat edildi

Çin’de beyin sinyallerini algılayan kafa bantı satışa çıkarıldı. Bu makine sayesinde öğrencilerin derste sıkılıp sıkılmadığı anlaşılıyor.

Focus 1 adlı kafa bandı, 2999 yuana geçtiğimiz günlerde Çin’de satışa çıkarıldı. Bu kafa bandının amacı eğitimi yeniden tanımlamak… Bunu yapmak için de öğrencilerin kafasına takılıyor. Dünyanın ilk giyilebilir beyin-makine ara yüzü olarak tarihe geçen Focus 1, takılan kafalardaki odaklanma ve dikkat seviyesini ölçüyor.  

Eğitimi nasıl dönüştürecek?

Bu cihaz beyindeki alfa, beta ve teta dalgalarını analiz ediyor. Özel bir algoritma yardımıyla bu analiz bir sayıya dönüştürülüyor. Yani bir olaya ne kadar konsantre olduğunuzu sayısal olarak size gösteriyor. Sadece size de değil. Ortasındaki ışıkla herkese. Mavi ışık sizin hiç oralı olmadığınızı gösteriyor. Kırmızı ışıksa tüm benliğinizle kendinizi konuya verdiğinizi… Öğrencilerin tüm bu sayısal odaklanma bilgileri öğretmenin önündeki bir bilgisayara gönderiliyor. Böylece öğretmen hem de gerçek zamanlı olarak sınıfın ortalama dikkat değerlerini görebiliyor. Eğer bu değer düşmeye başlarsa öğrencilerin dikkatini toplayabilmek için gereken tedbirleri alabiliyor.

Bu cihazla neler yapılabilir?

Öğrenciler kendi aralarında yaptıkları takım çalışmalarında bile kafalarında bu bant olduğu müddetçe öğretmenler onları takip edebilir. Okul müdürleri toplanan bu “big data”yı kullanarak okullarını daha iyi hale getirmeye çalışabilir. Bu bilgiler birleştirilip, dünyanın en büyük beyin dalgası veri tabanına dönüştürülebilir ve bu veri tabanı da hastanelerle paylaşılarak beynin nasıl çalıştığı konusunda araştırmalar yapılabilir. Yani bu cihazla geleceği yeniden yazmak mümkün olabilir.