RES inşaatının yanındaki tarihi kalıntılar koruma altına alındı

RES inşaatının yanındaki tarihi kalıntılar koruma altına alındı

Güral Porselen A.Ş. tarafından, "ÇED gerekli değildir" kararının mahkeme tarafından iptal edilmesine karşın Germiyan Mahallesi'nde yapılmak istenen 3 adet RES ile ilgili çalışmalar da, itirazlar da devam ederken, Çeşme Müzesi yetkilileri, inşaatın yakınındaki tarihi kalıntıların bulunduğu bir alanı koruma altına aldı.

Germiyanlıların ve çevrecilerin, RES inşaatı bölgesinde Roma mezarları ve tarihi kalıntıların olduğu ve zarar göreceği endişesiyle Çeşme Müzesi'ne yaptıkları başvurunun ardından, Çeşme Müzesi yetkileri ve Çeşme Belediyesi ekipleri, 2 Eylül Çarşamba günü, RES inşaatının bulunduğu Germiyan Kislecik'de inceleme yaptılar. Germiyan Mahallesi Muhtarı Işık Kaya'nın ve Germiyanlı çevrecilerin de bulunduğu inceleme sırasında firma yetkilileri ile Çevreciler arasında bir ara gerginlik yaşanırken, olay büyümeden yatıştırıldı.
 

Yurt Gazetesi olarak sıkça gündeme getirdiğimiz o alan da yapılan incelemenin ardından Çeşme Müzesi yetkileri, tarihi kalıntıların bulunduğu bir alanı koruma altına aldı. 

"Ulusal boykot çağrısında bulunacağız"

Öte yandan RES inşaatı ile ilgili çevrecilerin itirazları da devam ediyor. Çevreciler, RES inşaatının Çeşme Belediyesi tarafından mevsimlik inşaat yasağı olduğu gerekçesiyle durdurulmasına rağmen, İzmir Valiliği'nin "Kamu yararı var" diyerek aldığı kararla inşaata devam edildiğini belirterek, "Burada kamu yararı değil, kamu zararı var. Güral Porselen’in ticari gelir elde etmesi kamu yararı değil, firma yararıdır, ormanlar ve tarihi eserler yok ediliyor. Hukuksuz inşaat durdurulması için avukatlara vekalet vererek dava açacağız. Ayrıca ilerleyen günlerde de Güral Porselen markasına karşı ulusal boykot çağrısında bulunacağız" dediler.