Tevfik Dalgıç

Tevfik Dalgıç

CORONA’MIN DUMANI YOKTUR VİRÜSÜN İMANI

Ben puro içerim, önceleri en yoksul günlerimde bütçemin önemli bir kısmı ona giderdi. Yıllar geçtikçe sayısını azalttım ama gene de yorgun bir akşam konyak veya viski ile iyi gider, bazan bir arkadaşla birlikte içmek de ayrı bir zevk. Benim içtiğim puro genel olarak Corona diye tanımlanan bir puro şekli olduğu kadar Amerikada bir puro markası. Şekil olarak düz ve kalınca bir puro. Yaklaşık 14 santim boyunda olana uzun Corona, daha küçük olanlara half corona, petit corona, tres petit  corona gibi isimler verilir. Benim marka olarak seçtiğim corona markası ise Cohiba’dır. Havana purosunun Amerikaya ithali yasak ama bazı firmalar Küba tütünü ile Güney Amerikada Nikaraguada yaptırıyorlar. 

Gene bir başka corona merakım ise bir Belçika bira grubunun meksikadaki firmasınca ürettiği bira markası. Corona Extra. Lager turu birayı Meksikada üreten firmanın adı Çervecería Modelo Belçikanın AB İnBev isimli büyük bir şirketin yan kuruluşu. 1998 yılından beri dünyada en fazla içilen bira markaları arasında saylıyor.Amerikanın e fazla ithal ettiği bira markalarından biri. Corona Extra tad versin diye içine bir iki dilim limon konur, içimi daha zevkle hale gelir. 

Corona ayrıca Kaliforniyada Riverside bölgesinde güzel bir şehir 1998 sayımına göre nüfusu 153 bin civarında Los Angeles’n 70 kilometre kadar güney doğusunda sessiz sakin bir yer, orayı da severim. 

Corona kelimesi İspanyolcada Crown-Taç anlamına geliyor. Kralların kraliçelerin başlarına giydikleri c Corona kelimesinin kökü Latince ayrıca Türkçedeki hale anlamına da gelir.

Corona 1957-2001 yılları arasında Toyota’nın bir markası idi Toyota Corona. Daha önceki modeli ise Toyota Crown, Corona bir anlamda eski sevilen bir modeli hatırlatmak istemişler anlaşılan. Yıllar once Michigan State Üniersitesini ziyaret ettiğim sırada bir arkadaşımın Toyota Corona otomobilini  ödünç almıştım.

Kadare bakın ki sevdiğim kullandığım içtiğim bir çok ürünün adı şimdilerde insanlık için ölüm ve korku saçan bir virüsle eş anlamlı. Bu virüs yüzünden binlerce insan yaşamni yitirdi, biz evde hapisteyiz, sevdiğim torunlarımla ancak telefon kamerası ile görüşebiliyorum, bu salgın yüzünden dünya ekonomileri giderek küçülecek, Çin bile eski büyüme hızını kaybetti. Bu virüs salgını bir çok ülkenin yöneticierini hazırlıksız yakaladı, bazılarının zayıfığını, kadroların çaresizliğni ortaya çıkardı.

Önceki ve Sonraki Yazılar