6 Aydır dışarıyla iletişimi kesilen Assange, WikiLeaks'in başına yeni Genel Yayın Yönetmeni getirdi

6 Aydır dışarıyla iletişimi kesilen Assange, WikiLeaks'in başına yeni Genel Yayın Yönetmeni getirdi

ABD'nin Irak işgali sırasındaki eylemlerini açığa çıkaran ve ABD'ye sınırdışı edileceği endişesiyle 6 yıldır Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde yaşayan ve avukatları haricinde marttan bu yana dış dünyayla iletişimi kesilen Julian Assange kurucusu olduğu Wikileaks'in Genel Yayın Yönetmenliği'ne kendisi yerine İzlandalı gazeteci Kristinn Hrafnsson'u getirdi. Julian Assange , ABD Dışişleri Bakanlığı'nın çok sayıda gizli diplomatik yazışmasını internet sitesi aracılığı

WikiLeaks'in eski sözcüsü İzlandalı gazeteci Kristinn Hrafnsson, sitenin genel yayın yönetmenliğine getirildi. Wikileaks'in Twitter hesabından yapılan açıklamada, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, Hrafnsson'ı sitenin genel yayın yönetmeni olarak görevlendirdi. Açıklamada Assange'ın Wikileaks'in 'yayıncısı' olarak kalacağı belirtildi.

Açıklamada "Ekvador Büyükelçiliği'nde keyfi olarak gözaltında tutulan ve 6 aydır avukatları haricinde başkalarıyla görüşmesine izin verilmeyen Julian Assange'ın olağandışı durumu nedeniyle Assange, Kristinn Hrafnsson'u WikiLeaks'in genel yayın yönetmenliğine getirdi. Assange WikiLeaks'in yayıncısı olmayı sürdürecek" ifadelerine yer verildi..

Ülkesinde birden fazla kez 'yılın gazetecisi' seçildiği belirtilen Hrafnsson'un WikiLeaks ile kapsamlı olarak birlikte çalıştığı, 2010'dan 2016'ya kadar kurumun sözcülüğünü yaptığı ve o zamandan bu yana organizasyonun bir dizi hukuki işlerini denetlediği aktarıldı Hrafnsson da yaptığı açıklamda Assange'ın 'susturulmasını' kınadı ancak sorumluluğu üstleneceğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın çok sayıda gizli diplomatik yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve ABD'nin Irak işgali sırasındaki eylemlerini ayyuka çıkardığı için ABD'nin bu ülkeye gönderilmesini istediği  Assange, 2012'den beri Londra'nın Knightsbridge semtindeki Ekvador Büyükelçiliği'nin bir odasında yaşıyor.

İngiliz mahkemesi, Assange'ın 2010'da 2 kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti. Suçlamaları reddeden Assange, hakkındaki iade kararının ardından Haziran 2012'de İsveç'e iadesi halinde ABD'ye gönderilme riski olduğu gerekçesiyle Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınmıştı. İsveç mahkemesi geçen yıl Assange hakkındaki davaları düşürse de İngiliz yetkililerinin kendisini gözaltına alacağı ve ABD'ye göndereceği endişesiyle binadan çıkamıyor.

Ekvador, Assange'ın siyasi iltica başvurusunu kabul etmiş ve son olarak geçen ay vatandaşlık vermişti. Ekvador Devlet Başkanlığı'na Lenin Moreno'nun seçilmesinin ardından Assange üzerindeki baskılar artmış ve avukatları dışındaki kişilerle görüşmesi yasaklanmış ayrıca sosyal medya hesaplarını kullanması yasaklanmıştı. Moreno İngiltere'nin Assange'ın güvenliğini garanti altına alması halinde binadan çıkarılmasına sıcak bakıyor.