ABD'li kadın IŞİD'e yardım için Bitcoin ile kara aklamakla suçlandı 

ABD'li kadın IŞİD'e yardım için Bitcoin ile kara aklamakla suçlandı 

ABD'nin New York kentinde bir kadın, Bitcoin ve diğer sanal para birimleri üzerinden kara para aklamak ve bu parayı daha sonra IŞİD'e göndermeye çalışmakla suçlandı.

ABD'li savcılar New York'taki mahkemede 27 yaşındaki Zoobia Şahnaz'a, Bitcoin ve diğer sanal birimleri üzerinden 85.000 dolardan yüksek bir meblağı aklamak ve sonra bu parayı IŞİD'e göndermeye çalışmakla suçladı. Mahkeme, Pakistan'da doğan ve eskiden ABD'deki bir hastanede laboratuvar teknisyeni olarak çalışan ayrıca daha önce suç kaydı bulunmayan Şahnaz'a, banka dolandırıcılığı, kara para aklama amacıyla komplo kurmak ve kara para aklama suçlamalarını yöneltti. ABD yasalarına göre suçlamalar arasındaki en ciddisi olan olan banka dolandırıcılığı suçunun 30 yıl hapis cezası bulunuyor.

'TÜRKİYE, PAKİSTAN VE ÇİN'DEKİ PARAVAN ŞİRKETLER ARACILIĞIYLA PARAYI AKLADI'

Savcılara göre Mart-Temmuz 2017 arasında Şahnaz, finans kurumlarına yalan bilgiler vererek bir kredi çekti ve birden fazla kredi kartı aldı. Ardından bu paralarla internet üzerinden Bitcoin ve diğer sanal para birimlerinden satın aldı. Savcılığa göre Şahnaz ardından bu parayı IŞİD'e göndermek amacıyla bazı bireyler ve Türkiye, Çin ve Pakistan'daki paravan şirketler aracılığıyla yasadışı işlemler yaparak akladı. Bu süre içerisinde Şahnaz'ın IŞİD'in bir dizi propaganda sitesine ve forumlarına girdiği de açıklandı.

UÇAĞI İSTANBUL'DA AKTARMA YAPACAKTI

Şahnaz'ın temmuzda Pakistan üzerinden Suriye'ye gitmeye çalılırken John F. Kennedy Havalimanı'nda uçağa binmeden durdurulup sorgulandığını belirten savcılar kadının uçağının İstanbul'da aktarma yapacağının altına çizdi.  Kadının yakalanmasaydı Türkiye üzerinden Suriye'ye kaçak olarak girebileceği vurgulandı.

AVUKATI: PARAYI SURİYELİ MÜLTECİLERE GÖNDERECEKTİ

Şahnaz'ın avukatı Steve Zissou da kadının masum olduğunu öne sürdü. Zissou, müvekkilinin yaptığının, Suriyeli mültecilere para göndermeye çalışmak olduğunu belirtti.  Şahnaz'ın geçen yıl ise Suriye Amerikan Medikal Topluluğu'nda gönüllü olarak çalışmak için Ürdün'e de gittiği belirtildi.