ABD Ortadoğu’da gerginliği yükseltiyor

ABD Ortadoğu’da gerginliği yükseltiyor

ABD ordusu Irak ve Suriye’deki Ketaib Hizbullah örgütüne ait 5 noktayı vurduğunu açıkladı

Amerika Birleşik Devletleri’nin saldırısından sonra yapılan açıklamada 19 kişinin hayatını yitirdiği ve 35 kişinin de yaralandığı öğrenildi.

İran’a yakınlığı ile bilinen Ketaib Hizbullah, ABD’nin Irak’ın egemenlik hakkını ihlal ettiğini belirtti.

Bir diğer İran’a yakınlığı ile bilinen Irak’taki Haşdi Şabi çok sert açıklamalarda bulundu. Açıklamada; "ABD güçlerine karşı cevabımız çok sert olacak." ifadesini dile getirdi.

Saldırı sonrası Haşdi Şabi'ye bağlı diğer milis gücü Asayib Ehlilhak da ABD askerlerinin Irak'tan gönderilmesi için Irak meclisine yasa çıkarması çağrısı yapmıştı.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'ın askeri yardımcısı Kazım İsavi ise yaptığı açıklamada, saldırının Irak'ın egemenliğine ve Haşdi Şabi'ye karşı yapıldığını aktardı.

Son olarak İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Seyid Abbas Musevi bir açıklamada bulunarak, ABD’nin hukuksuz bir şekilde Irak’ın toprak bütünlüğüne karşı terör saldırısı yaptığını ve bu saldırıyı şiddetle kınadıklarını, dile getirdi.

ABD’nin Ortadoğu’da tansiyonunun dinmesini istemediği dile getirildi.

Ketaib Hizbullah (Hizbullah Tugayları) ya da "Irak Hizbullah'ı" olarak bilinen İran destekli örgüt, Haşdi Şabi'nin unsurlarından birini oluşturuyor.