Hollanda'da peçe yasağı: Cezaları İslamcı parti ödeyecek

Hollanda'da peçe yasağı: Cezaları İslamcı parti ödeyecek

Hollanda'da 1 Ağustos'ta yürürlüğe girecek olan burka ve peçe yasağı nedeniyle suçlu bulunan kadınlara verilecek para cezasını Türkiye ve Fas kökenli politikacıların kurduğu Nida Partisi, açılacak bir fonla ödeyeceklerini açıkladı.

Hollanda'da burka ve peçe yasağı, tartışmalara rağmen 1 Ağustos'ta yürürlüğe girecek. Önceki yerel seçimlerde genel başkanı Nurullah Gerdan'ın "Biz referansımızı İslam'dan alıyoruz" dediği Nida Partisi, kadınlara kesilen cezaları ödeyeceğini açıkaldı.

Partinin Lahey Belediye Meclisi üyesi Cemil Yılmaz Trouw gazetesine yaptığı açıklamada, burka ve peçe yasağını ihlal eden kadınlara verilecek cezaların karşılanması için parti tarafından bir hesap açılacağını söyledi.

Müslüman kadınlara verilecek cezanın bu hesaptan karşılanacağını anlatan Cemil Yılmaz, ceza oranının çok fazla olması durumunda yardım kampanyası başlatacaklarını açıkladı.

Herkesin, hangi giysiyi giyeceğini seçme özgürlüğü bulunduğunu savunan Türkiye kökenli politikacı, "Bu kadınların güvenliği tehlikeye atacağı iddia ediliyor. İkisini tanıyorum ve gerçeklikle ilgisi olmadığını söyleyebilirim" dedi.

'İnanç özgürlüğüne aykırı'

Önümüzdeki aydan itibaren Hollanda'da kamusal alanda yüzü tamamen kapatan burka, peçe, kar maskesi ve motorcu kaskı gibi giysilerin giyilmesi resmen yasaklanacak.

Toplu taşıma, hastaneler ve kamu binalarında burka ve peçe yasağını ihlal edenlere 150 euro para cezası verilecek.

Hükümet temsilcileri ve ve toplu taşıma sürücüleri, yasağı ihlal edenleri uyaracak ve yüzünü açmasını isteyecek. Bunu reddeden olursa, kamu görevlileri polis çağırma hakkına sahip olacak.

Burka ve peçe yasağı, Hollanda'da yaklaşık 400 Müslüman kadını ilgilendirecek.