Kasım Süleymani kimdir?

Kasım Süleymani kimdir?

Ortadoğu halklarının gözünde efsaneleşen askeri komutan Kasım Süleymani kimdir?

KASIM SÜLEYMANİ KİMDİR?

Bağdat havaalanı yakınlarında ABD tarafından düzenlenen bir saldırı ile öldürülen Kasım Süleymani, 1998'den beri İran Devrim Muhafızları'nın seçkin birliği Kudüs Gücü komutanıydı.

İran'ın Ortadoğu’da geliştirdiği güvenlik politikalarının oluşmasında ve hayata geçirilmesinde rol oynayan en önemli askeri ve politik figürlerden birisi olan Kasım Süleymani, özellikle de son 10 yılda Lübnan, Irak, Suriye, Gazze ve Yemen'de İran'ın tüm hamlelerinin baş oyuncusu oldu.

1998'de Kudüs Gücü'nün komutanı olan Süleymani, Lübnan'da Hizbullah'la, Suriye'de Baas yönetimiyle ve Irak'taki Şii silahlı gruplarla İran'ın ilişkilerini daha da yakınlaştırmada önemli rol oynadı.

Süreç içerisinde efsane bir komutan olarak ünlenen Komutan Kasım Süleymani, aslında hayata Kirman’da ilkokul mezunu bir inşaat işçisi olarak atılmıştı.

Afganistan sınırına yakın, İran'ın güneydoğusunda yer alan dağlık Kirman eyaletinin Rabord köyünde 1956 yılında doğan Süleymani, devrim öncesinde, daha 19 yaşında Hamaney'le tanışma şansını yakaladı.

Hamaney İran devriminin en önemli liderlerinden birisi haline gelirken, Kasım Süleymani de Devrim Muhafızları'nın göze çarpan isimlerinden biri olmuştu. İlk zamanlarda, İran’ın kuzeybatısında ve Batı Azerbaycan Eyaleti’nde bir Kürt ayrılıkçı ayaklanmasının bastırılmasında görev aldı.

İran-Irak Savaşı esnasında Kirman’daki erkekleri bir araya toplayarak askerî eğitim verdi. Süleymani, 23 yaşında 41. Sarallah Tümen Komutanı olarak vazifelendirildi. Savaşın 1990’larda ise, Kirman Eyaleti Devrim Muhafızları komutanı olarak atandı.

1998'de, Devrim Muhafızları'nın içerisinde özel bir savaşçı birim olarak kurulan Kudüs Gücü'nün başına Süleymani getirildi.

Kasım Süleymani'nin komutanlığında Kudüs Gücü, tüm Ortadoğu’da askeri ve politik faaliyet gösteren bir güce dönüştü.

Suriye ABD’nin başını çektiği bir koalisyon tarafından işgal edilmeye kalkışılınca, Kasım Süleymani savaşmak üzere Afganistan'dan, Irak'tan ve Lübnan'dan Şii milis güçlerini Suriye'ye gönderdi. Kendisi de, Suriye’deki çatışmalara bizzat katıldı.

Lübnan sınırındaki Kuseyr'in Şam ordusu tarafından ele geçirilmesi, Suriye’deki iç savaşın seyrini değiştiren en önemli askeri hamlelerden birisidir. Bu zaferde Kasım Süleymani’nin tayin edici rolü olmuştu. Çünkü, Kuseyri kuşatmasında Hizbullah’ı da Suriye’nin yanında savaşa sokan Süleymani olmuştu.

Kasım Süleymani’nin Lübnan’a yönelik İsrail saldırılarında da, Hizbullah’ın askeri gücüne komutanlık yaptığı iddia ediliyor.

Irak’ta ABD işgaline karşı askeri direnişin örgütlenmesinde de Kasım Süleymani son derece kritik rol oynadı. Kudüs Gücü'ne bağlı Hizbullah Tugayları, Mehdi Ordusu ve Bedir Tugayları’nın Amerikan işgaline karşı mücadele etmek üzere bir araya getirilmesi de onun eseridir.

Iraklı Şii lider Al Sistani, 2014’te IŞİD'e karşı savaşma çağrısı yaptığında, Kasım Süleymani IŞİD'e karşı savaşmak üzere 50 binden fazla genç gönüllüyü Haşd-i Şabi bünyesinde topladı. Ardından, Hizbullah Tugayları ve Bedir Grubu'nu da Haşd-i Şabi'nin parçası haline getirdi.

ABD ve İsrail’e karşı mücadele eden Ortadoğu halklarının gözünde efsaneleşen Kasım Süleymani'nin uzun süredir hedefte olduğu biliniyordu. 2018'de Amerikan ordusunun Orta Doğu'daki eylemlerinden sorumlu komutanlardan Joseph Votel, “Nerede İran'ın bir hareketliliği varsa, orada Kasım Süleymani'yi görüyoruz. Lideri olduğu Kudüs Gücü en büyük tehdit" demişti.

2019 Mart ayında ise, İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, "Kasım Süleymani'nin kökünü kazımaya çalışıyoruz" demişti. Ağustos ayında İsrail, Suriye'de Kudüs Gücü'nün üssü olduğunu iddia ettiği bazı hedeflere yönelik hava saldırıları düzenlemişti.

Kasım Süleymani, İran’da ‘ulusal kahraman’ olarak görülen bir isim.

YURT HABER