Kudüs Gücü’nün yeni komutanı İsmail Kaani kimdir?

Kudüs Gücü’nün yeni komutanı İsmail Kaani kimdir?

İran lideri Ali Hamaney Kasım Süleymani’nin katledilmesinin ardından Kudüs Gücü Komutanlığı'na Tuğgeneral İsmail Kaani’nin getirildiğini açıkladı.

TUĞGENERAL İSMAİL KAANİ KİMDİR?

8 Ağustos 1957'de İran’da Kuzey Horasan eyaletinin yönetim merkezi de olan Türkmen şehri Bocnurd’da doğduğu söyleniyor.

1979 devriminden sonra 1982'de İran Devrim Muhafızları'na katıldığı ve ilk devrim yıllarında ortaya çıkan ‘Kürt ayaklanmasını’ bastırmak için görevlendirildiği ve oradan da başlayan İran-Irak savaşında Nasr-5 Tugayı Komutanlığı görevine gönderildiği biliniyor.

İsmail Kaani, İran-Irak savaşında başta Fav Adası'nın tekerar ele geçirilmesi, Mehran’ın özgürleştirilmesi, Kerbelayi 1 ve 5 olmak üzere birçok operasyonda yer aldı.

İran-Irak savaşının bitmesiyle birlikte, merkezi Meşhed’de bulunan Devrim Muhafızları Ordusu Kara Kuvvetleri’nin 8. Operasyon Bölgesi’nde komutan yardımcılığı görevine getiriliyor.

Kudüs Gücü'nde Kasım Süleymani ile çok yakın çalışan Kaani, karşı istihbarat biriminde görevler üstlendi.

Afganistan’dan İran’a sızan uyuşturucu kaçakçılığını önlemeye yönelik operasyonları yöneten Kaani’nin Afganistan’da Taliban karşıtı Afganistan Birleşik İslami Kurtuluş Cephesi’ne (Kuzey İttifakı) destek verdiği iddia ediliyor.

Afganistan sınırındaki görevinin ardından Kudüs Gücü komutan yardımcılığına getirildi.

ABD 2012'de Kaani'yi Kudüs Gücü'ne bağlı kişilere 'finansal ödemeler' konusunda yetki sahibi olarak nitelendirerek yaptırım uygulanacaklar listesine aldı.

Kaani, katledilen komutanı Kasım Süleymani ile ilişkisini anlatırken, “Biz savaş çocuklarıyız. Biz savaş alanında arkadaş olduk” ifadelerini kullandı.

YURT HABER