Refah Sınır Kapısında Bekleyen Yardım Konvoyları Gazze'ye Ulaştırılmayı Bekliyor.

Refah Sınır Kapısında Bekleyen Yardım Konvoyları Gazze'ye Ulaştırılmayı Bekliyor.

Binlerce insani yardım yüklü kamyon Gazze Şeridi'ne ulaşmak için Mısır tarafında bulunan Refah Sınır Kapısı'na doğru ilerlemeye devam ediyor. Ancak yaşanan engellemeler, yardımların Gazze'ye ulaşmasını geciktiriyor.

Savaş mağduru yaklaşık iki milyon insan bu yardımlara hayati derecede muhtaç durumda.  Birleşmiş Milletler’e göre (BM), yeni bir askeri operasyonun başlatılması felaketle sonuçlanabilir ve, savaşın yeniden başlaması ile bütün bölgeyi yeni bir istikrarsızlık sürecine sürükleyebilir.

Geçtiğimiz günlerde BM Genel Sekreteri António Guterres, insani yardım akışının derhal yeniden başlaması ve tüm rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Guterres, İsrail'in yardımların geçişine izin vermek için Hamas tarafından tüm rehinelerin serbest bırakılmasını şart koşmasını eleştirerek, bu yardımların engellenmemesi gerektiğini vurguladı.

Erişim Alanını Genişletme Çabaları

Ocak 2025'te ateşkesin başlamasından bu yana Arap ve İslam ülkeleri, Mısır'ın denetiminde uluslararası yardım kuruluşlarıyla birlikte Gazze'ye insani yardım sevkiyatını genişletmek için çaba gösteriyor. UNICEF, Dünya Gıda Programı ve UNRWA gibi BM kurumlarının liderliğinde başlatılan bu yardımlar, çocuklar için kış giysileri, battaniyeler ve diğer temel ihtiyaç maddelerinin teminini kapsıyor. Bu çalışmalar kapsamında da temiz su temini konusunda büyük ilerlemeler kaydedildi.

BM insani yardım ofisinin verilerine göre, her gün yarım milyondan fazla kişiye temiz su ulaştırılıyor. Bunun yanı sıra Gazze'’de 100'den fazla okul yeniden açılarak 100 bin öğrencinin eğitime devam etmesi sağlandı.

Barınak Konusunda Uluslararası Destek

BM insani yardım ofisi, Gazze'de yerinden edilmiş kişiler için barınak sağlamak amacıyla çeşitli yardım projelerini hayata geçirdi. Ocak ayında, Türkiye'nin "Akdeniz" gemisi Gazze'ye 835 ton acil insani yardım malzemesi taşıyarak bölgedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştı. Bu yardımlar, 10 binden fazla çadırı da içeriyordu.

Bunun yanı sıra BAE'nin "Faris El-Shem 3" operasyonu kapsamında, çadır yardımı yapılarak binlerce yerinden edilmiş Filistinlinin barınma ihtiyacı karşılandı.

Psikolojik Yönden Zor Koşullar

Gazze'de savaşın psikolojik etkileri de büyük bir endişe kaynağı. BM insani yardım koordinatörü Muhaned Hadi, Gazze'de görüştüğü kadınların yaşadıkları zorlukları anlatarak, "çocuklarına yemek bulma, temel hijyen ihtiyaçlarını karşılama ve mahremiyet eksikliği" gibi sorunlarla mücadele ettiklerini belirtti.

Yerinden edilmiş Filistinliler için Mısır, Gazze içinde ilk organize göçmen kampını oluşturarak, 7 bin kişiye barınak sağladı.

Sonuç

Gazze'de insani yardım çalışmaları hâlâ siyasi engellerle karşı karşıya olsa da uluslararası topluluğun desteği, bölgedeki milyonlarca insanın hayatta kalması için kritik önem taşıyor. BM ve çeşitli uluslararası yardım kuruluşları, Gazze halkına acil ihtiyaçlarını karşılamak için yardım ulaştırma çalışmalarını sürdürürken, daha büyük bir insani felaketin önlenmesi için çözüm arayışları devam ediyor.