Türkmenistan'da iki meclisli parlamento kurulacak

Türkmenistan'da iki meclisli parlamento kurulacak

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov başkanlığında Anayasa Komisyonu toplantısı gerçekleştirildi. Türkmenistan'da iki meclisli parlamento kurulması öngörülüyor.

Türkmenistan Halk Maslahatı’nın 25 Eylül 2019 tarihli toplantısında ülkede yeni dönem anayasa reform süreci başlatılmıştı.

Türkmen Lider Gurbanguli Berdimuhamedov anayasal reformlarla  Halk Maslahatı'nin faaliyetlerini iyileştirmek ve iki meclisli bir parlamento oluşturmayı hedefliyor.

Türkmenistan Meclisi’nin Bakanlar Kurulu, ilgili bakanlıklar ve kamu kurumları ile işbirliği içerisinde olduğuna dikkat çeken Devlet Başkanı, Türkmenistan vatandaşları, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşlarından ve yerel yönetimden gelen fikirlerin ve tekliflerin değerlendirildiğini ifade etti.

Bu çalışmalar sonucunda “Türkmenistan Anayasasında Değişiklik ve Eklemeler Hakkında” Anayasa Kanunu taslağı hazırlandı.

Ülke genelinde bu tasarı değerlendirildikten sonra, Türkmenistan Halk Maslahatı’nın önümüzdeki toplantısında ele alınması bekleniyor.

Bu tasarıda, yeni organın Türkmenistan’ın Milli Konseyi (Milli Geňeş) olarak adlandırılması, Konseyin yasama meclisi 'Meclis' ve temsili meclisi 'Halk Maslahatı' olarak ikili meclise dönüştürülmesi teklif edildi.