Ankara’dan bir tarih göçtü

Ankara’dan bir tarih göçtü

Yazar Adalet Ağaoğlu’nun ve yıllar önce yaşamını yitiren ünlü tiyatro sanatçısı Güner Sümer’in kardeşi işadamı Ayhan Sümer vefat etti.

Ankara’nın modern bir Başkent olma yolunda sanat, kültür ticaret tarihine birinci derece tanık eden işadamı Ayhan Sümer 90 yaşında vefat etti.

Ayhan Sümer, ülkesine ünlü bir doktor, ünlü bir kadın yazar ve ünlü bir tiyatro sanatçısı armağan eden, din adamı Mustafa Sümer’in oğlu olarak 1930 yılında Nallıhan’da dünyaya geldi. Babasının çocuklarını okutmak amacıyla Ankara’ya taşınması ile Yazar Adalet Ağaoğlu’nu ve yıllar önce yaşamını yitiren ünlü tiyatro sanatçısı Güner Sümer’i kazanmış oldu.

Bir kardeşi de ünlü bir doktor olan Ayhan Sümer, babasının işlerini üstlenerek ticarete atıldı.  Ankara’nın merkezi Atatürk Bulvarı ve Yenişehir’in kuruluş yıllarına tanıklık etti, bu dönemde Ulus Semtindeki mağazasını Kızılay’a taşıdı. Üç kuşak Ankaralıları giydiren Ayhan Mağazasında her gün öğleden sonra piyano eşliğinde alışveriş keyfi yaşattı.

50 yıl boyunca Ziya Gökalp Caddesi’ndeki mağazada ticaret yapan Sümer, son yıllarda kurucusu olduğu Nallıhan Vakfı aracılığı ile öğrencilere bur verirken, eşi  ve babası adına yaptırdığı okullarla  kendisini eğitime adamıştı.

Güner'in kardeşi doktor Cazip Güner 1975, tiyatro sanatçısı-yönetmen diğer kardeşi Güner Samer ise 1977 yılında vefat etti.