Eğitim-Sen ile CHP hemfikir: Eğitim iflas etmiştir

Eğitim-Sen ile CHP hemfikir: Eğitim iflas etmiştir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP iktidarı döneminde uygulamaya konulan TEOG sistemine ilişkin yaptığı ‘TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum. TEOG'un kaldırılması lazım. Biz TEOG'la mı geldik? Ne TEOG vardı, ne bir şey vardı” açıklaması tartışmaları da beraberinde getirdi. Konuyla ilgili olarak CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ve Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Doğan, YURT’a açıklamalarda bulundu.

AKP Her 5 Yılda Eğitim Sistemini Değiştirdi

Onurcan Uygur / İzmir - AKP iktidarı döneminde eğitimin yap boza çevrildiğinin altını çizen  CHP Milletvekili ve TBMM Eğitim Komisyonu üyesi Mustafa Balbay, “Sadece AKP iktidarı döneminde lise sistemi  3 kez değiştirildi. İlk geldiklerinde LYS vardı. 4 sene sonra OKS oldu. Sonra da  SBS  oldu. Şimdi de TEOG ‘un sonu geldi. AKP her 5 yılda bir eğitim sistemini değiştirdi. Sanki başkaları yapmış gibi bir de biz TEOG ile mi geldik diyorlar. Bu açıklamalar AKP klasiğidir. Önce bozuyorlar sonra yeni sistem diye getirdikleri şeyle daha da çok bozuyorlar. Eğitimi yap boza çevirdiler” dedi.

TEOG Annesi Diye Bir Olgu Oluşturdular

Liselere geçiş sınavının her seferinde daha kötü hale getirildiğini söyleyen Balbay, “TEOG sınavına girmeyi zorunlu hale getirdiler. 2 aşamalı yaptılar. Bir anlamda liseye hazırlanan öğrencileri sanki üniversite sınavına girecekmişçesine yarışa soktular. Bu durum aileleri de etkiledi. TEOG Anneleri diye bir olgu oluşturdular bizim ülkemizde” dedi.

Çözüm TEOG’u Kaldırmakta Değil

Uygar medeniyetlerdeki eğitim sisteminin göz önüne alınarak, bazı okullara sadece sınavla girilmesi gerektiğini vurgulayan Balbay, “Şuan ki durum, biz karar aldık değiştireceğiz demekle olmuyor. Eğitimi uzmanlarına bırakmak gerekiyor. Liseye gidecek öğrencilerin mezun oldukları okullardaki başarıları göz önüne  alarak yerleştirilmesi gerekiyor.  Çözüm TEOG sınavını kaldırmakla değil,  kalıcı yüzü bilime aydınlanmaya dönük eğitim sistemini sağlamaktadır” diye konuştu.

Eğitimi Yap Boz Tahtasına Çevirdiler

Son olarak da 2004’te  zorunlu  tutulan el yazısının geçtiğimiz yıl kaldırılmasına da değinen Balbay, “2004 yılında getirdiler. 2016 yılında kaldırdılar. Yap boz tahtasına çevirdiler. Üniversite ve liselere giriş sınavlarında tam 11 kez değişiklik yaptılar. Bir çocuk eğitime başladığı sistemle okulunun tamamlayamıyor” dedi.

Eğitimde Eşitsizlik Gün Geçtikçe Artıyor

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Doğan ise, “Çocuklarımızın en güzel yıllarını çalan, garabet sınavlara yıllardır itiraz ediyoruz. Bizim bu itirazlarımıza karşılık eğitim gün geçtikçe özelleştiriliyor. Eğitimde eşitsizlik her geçen yıl artıyor” dedi.

Eğitim İflas Etti

Tüm çocuklar eşit eğitim koşullarının sunulması gerektiğine dikkat çeken Doğan, “Çocuklarımız, sanat ve spor eğitim de almalıdır. Beceriyle dolu okullarda eğitim almaları gerekiyor. Ama her geçen yıl  bilimin reddedildiği eğitim koşulları yaratılıyor. Bu açıklamanın bu zamana denk gelmesini de manidar buluyoruz. Neden şimdi? 4+4+4 eğitim sisteminden sonra bilimin reddedilmesiyle birlikte imam hatipler 7 kat arttı.  Eğitim iflas etmiş durumdadır. Bu durum OECD raporlarına da yansıyor. Bu sonuç kamusal eğitimin yok edilmesinin sonucudur” diye konuştu.

Veliler Kaygılı

Eğitim sisteminin kaygı verici olduğunu belirten Doğan, “Şuan ki yapıyla eğitim sistemimiz alarm veriyor. Bütünlüklü bir eğitimin planlanması gerekiyor. Velilerimiz, öğrencilerimiz kaygı içindeler” dedi.