Eğitime ‘Bütünleştirici’ model

Eğitime ‘Bütünleştirici’ model

Yapboz tahtasına dönen eğitim sistemine yeni bir uygulama daha getiriliyor. Yeni sistemde amaç özel gereksinimi olan öğrencileri toplumla bütünleştirmek.



Adeta yapboz tahtasına dönen eğitim sistemine yeni bir uygulama daha getiriliyor. Kaynaştırma Altı milyon avroluk bütçe ayrılacak yeni sistemde amaç öğrencileri özel gereksiniminden ve/veya engelinden kaynaklı ayrıştırmak yerine topluma bütünleştirmek olacak

Milli eğitim Bakanlığı yeni bir projeye daha imza atmaya adım atıyor. Eğitimde yeni düzenlemenin adı ise Bütünleştirici Eğitim’ olacak. Yeni sistemde amaçlardan bir tanesi özel eğitim hizmetlerinin kalitesinin artırılması olacak. Konu hakkında bir açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Kendi bilim alanım itibarıyla bu konularda neler yapıldığını ve neler yapılması gerektiğini çok daha büyük bir hassasiyetle takip ediyorum. Bu konuda kamuoyuna açıklayacağımız yeni çalışmalarımız ve projelerimiz de var. Bunları da paylaşma imkânımız olacak. Akranlarıyla birlikte aynı sınıfta kaynaştırma olarak eğitimlerine devam eden otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarımızın destek alabilmesi için "kolaylaştırıcı kişi" anlamında yeni bir çalışmanın da önünü açmaya çalışıyoruz. Bunun teknik detaylarını da ayrıca kamuoyuyla paylaşacağız. Önümüzdeki günlerde tanıtımını yapacağımız bütünleştirici eğitim için özel eğitim hizmetlerinin kalitesinin artırılması operasyonu kapsamında 6 milyon euroluk yeni bir projenin başlayışını kamuoyuyla paylaşacağız" dedi

SİSTEME GEÇİŞ İÇİNDEYİZ'
Fiziksel kapasitenin yanı sıra program ve yeterlilik geliştirmeye dönük de birçok çalışma yürüttüklerini belirten ziya Selçuk, “Bu kapsamda en önemsediğimiz başlık, toplumun bilinçlendirilmesi ve farkındalığın artırılmasıdır. Bu alanda bütünleştirme ve kapsayıcı eğitim politikasına geçiş hız kazanacak. Politika olarak artık kaynaştırmadan bütünleştirmeye ve kapsayıcı eğitime doğru bir geçiş içerisinde olduğumuzu önemle belirtmek isterim. Özel eğitimde bütünleştirme ve kapsayıcı eğitim politikası çerçevesinde çalışmaların artık hız kazandığı bir dönemde bulunuyoruz. Bakanlık olarak bu konudaki projelerimizi standartları yükselterek devam ediyoruz. Sadece rehberlik uzmanlarının değil tüm öğretmenlerimizin otizm spektrum bozukluğu konusunda daha fazla bilgiye görgüye sahip olması aynı zamanda da velilerimize yönelik olarak yapılacak çalışmaların da bu yıl içinde artırılarak sürdürülmesi konusundaki çabalar devam ediyor. MEB olarak bu konuyu takip ediyoruz ve hassasiyetle konunun üzerindeyiz."

Kimleri kapsıyor?
Bütünleştirme, çocuğun özel gereksinimi ve/veya engeli olsun veya olmasın, sosyal, kültürel, eğitimsel, yaşamsal aktivite ve fırsatlara tüm toplum üyeleri ile eşit düzeyde erişimde güçlük yaşayan bütün çocukları kapsıyor.