'İktidar ideolojisi doğrultusunda öğretim programı hazırlandı'

'İktidar ideolojisi doğrultusunda öğretim programı hazırlandı'

CHP'nin öğretim programıyla ilgili raporunda Nurettin Topçu gibi cumhuriyet düşmanı isimlerin kitaplarının önerilmesine dikkat çekildi. Yapılan değişikliğin iktidarın ihtiyacına uygun olduğu belirtildi

Birgün'den Sebahat Karakoyun'un haberine göre, CHP, yeni öğretim programını mercek altına aldı. Kendisi de eğitimci olan Grup Başkanvekili Engin Altay koordinatörlüğünde hazırlanan raporda, çalışmanın "yandaş sendikanın mutfağında yapıldığı ve MEB programı açıklamadan bazı yayınevlerinin kitap yazma sürecini tamamladıkları" iddialarına yer verildi. Parti yönetimi, milletvekilleri, eğitimle ilgili STK’lere ve uzmanlara gönderilen CHP'nin "Öğretim Programları Değerlendirmesi" başlıklı raporunda, AKP’nin “ideolojisine uygun, din temelli bir program hazırlamak” amacına uygun hareket ettiği” görüşüne yer verildi. MEB’in yeni programı açıklamasından önce bazı yayınevlerinin kitap yazma sürecini tamamladıklarına ilişkin ciddi duyumlar bulunduğuna dikkatin çekildiği raporda programla ilgili eleştiriler ana başlıklarıyla şöyle sıralandı:

 »Yeni Öğretim Programları çağdaş, bilimsel temellerden uzak, laik eğitim ilkesinden yoksundur. Atatürkçülük nerdeyse tüm dersler bazında programlarda azaltılarak ya da tamamen çıkartılarak yok edilmeye çalışılmıştır.

»AKP, yeni program ile laik, çağdaş, bilimsel eğitime son darbeyi vurmaya hazırlanmaktadır. 

»Öğretim Programlarının genelinde Atatürkçü düşünce sisteminin tasfiye edilmeye çalışıldığı görülmektedir.

»Yeni Öğretim Programlarında Temel Beceriler başlığı altında Değerler Eğitimi yerleştirilmiştir. MEB; bilimsel gerçeği azaltarak burada aşırdığı vakti dinsel söyleme verme gibi tavırlar sergileyerek bu değerler eğitimini suiistimal etmektedir. 

»TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi müstakil bir ders olmaktan çıkarılmış ve Milli Mücadele, Atatürk ve Atatürk İlkeleri zaman ve kapsam olarak daraltılmıştır. Güncel siyasi meseleler ders kapsamlarına alınmış, 15 Temmuz konuları neredeyse tüm derslere doğrudan veya dolaylı olarak eklenmiştir.

Mezhepçi ve ümmetçi anlayış

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretim programı, evvelki programlardan daha mezhepçi ve daha ümmetçi bir anlayışla hazırlanmış görünmektedir. 

Türk Dili ve Edebiyatı programında Atatürk’e devrimlerine ve toplumun harcı olan laikliğe yer verilmemiştir. Söylev konusunda bile Atatürk’ün adı geçmemektedir. Çoğu edebi tür için yazar- şair adı verilerek kaynak gösterilirken söylev türünde, dünyanın en iyi örneklerinden olan “Nutuk” ve yazarı Atatürk yok sayılmıştır.

Felsefede bağnaz kitap tavsiyesi

Felsefe dersi öğretim programına göre Çağdaş Felsefe adlı ünitede, Cumhuriyet değerleri ile sorunları olan, Tevhid-i Tedrisat ve modern Cumhuriyet eğitimine muhalif Nurettin Topçu’nun “İsyan Ahlakı” adlı kitabının önerilmesi seçilmesi de ideolojik bir tavırdır.

Evrimin çıkarılması büyük yanılgı

Evrim teorisinin programdan çıkartılmış olması çok büyük bir yanılgıdır ve yine bilimin çok gerisinde kalınmaktadır. 
Mutasyon, doğal seçilim, adaptasyon terimleri programda yer almıştır. Ancak, bu kavramların sonucunun evrimle bağlanmaması havada kalan bir bilgi olmuştur.

15 Temmuz, programa alınmış ve tür serbest olmak üzere öğrencilere bir kompozisyon yazdırılması istenmiştir. Programda ne Çanakkale Savaşı, ne de Kurtuluş Savaşı geçmektedir.