İtalya’da Eğitim Fırsatları ve Avantajları

İtalya’da Eğitim Fırsatları ve Avantajları

Ülkemizdeki öğrenciler tarafından İtalya’da eğitim her geçen gün daha fazla talep görmeye başlamıştır.

Tasarım, moda, sanat alanlarında daha fazla tercih edilen İtalya, hem lisans hem de yüksek lisans için ideal üniversitelerin bulunduğu bir ülkedir. Avrupa’da hem coğrafi, hem tarihi, hem de kültürü ile çok fazla turist çeken İtalya’ya, eğitim için de birçok ülkeden öğrenciler akın etmektedir. Avrupa Birliği üyesi olan bu ülkeye giriş yapabilmek için Shengen vizesine ihtiyaç bulunmaktadır.

İtalya’da eğitim üniversitelerde ülkemizde de olduğu gibi ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora olarak görülmektedir. Ülkemizden buraya öğrenciler genel olarak lisans ya da yüksek lisans eğitimi için gitmektedir. 58 tane devlet, 17 tane özel üniversitenin bulunduğu bu ülkede üniversitelerde verilen eğitim son derece kalitelidir. Hatta dünyanın sayılı üniversitelerinden bazıları burada yer almaktadır. Özellikle bazı bölümler için bu çok daha geçerlidir.

İtalya’da ilk ve ortaöğretim 12 yıllık zorunlu eğitimdir. Çalışmak ya da farklı sebepler ile İtalya’ya yerleşen ailelerin çocukları burada ilk ve ortaöğretim öğrenimini de görmektedir. Eğitim sistemi ülkemiz ile benzer özelliklere sahiptir. Lise eğitimde teknik, meslek ve düz liseler İtalya’da da bulunmaktadır. Öğrenciler lise sonunda üniversite öğrenimi için İtalya Eğitim Bakanlığı’nca düzenlenen bir sınava tabi tutulurlar.

Ülkemizden üniversite eğitimi almak için İtalya’ya gidecek öğrenciler burada girmiş oldukları sınavdan barajı geçmiş olmalı ya da 4 yıllık bir üniversitenin ilk sınıfını okumuş olmalıdır. İtalya’daki üniversiteler için İtalyanca ya da İngilizce bilme zorunluluğu bulunmaktadır. Üniversitenin dili bölüme ve üniversiteye göre farklılık göstermektedir. Dil bilginize güvenmiyorsanız eğitim öncesi dil okuluna gidebilirsiniz. Dil okulları ve İtalya’da eğitim ile ilgili ayrıntılı bilgi için Pava Education ile iletişime geçebilirsiniz. İtalya merkezli olan ve eğitim ve danışmanlık hizmeti veren Pava Education size konaklama, burs ve iş imkanları hakkında da gerekli ve yeterli bilgiyi verecektir.

İtalya’da Lisans Eğitimi Almak

Ülkemizden öğrenciler İtalya’ya en çok lisans eğitimi almak için gitmektedir. Burada eğitim veren üniversiteler 3’e ayrılmaktadır. Bu üniversiteler şu şekildedir.

  • Mühendislik ve Mimarlık Eğitimi veren Teknik Üniversiteler
  • Sanat ve Müzik Eğitimi veren Üniversiteler
  • Diğer Üniversiteler

Lisans eğitimi genel olarak 3 yıl sürmektedir. 180 krediyi tamamlayan öğrenciler başarı ile mezun olmaktadır. Üniversite mezuniyeti sonrasında yüksek lisans da yapılabilmektedir. Ülkemizde lisans eğitiminin en az 4 yıl sürmesi öğrencilerin İtalya’ya gitmesinde en büyük etkendir. İtalya’da İtalyanca eğitim alacak öğrencilerden dil sertifikası istenmektedir. İtalyanca bilmeyen öğrenciler için İngilizce eğitim imkanı da bazı bölümler ve bazı üniversitelerde mevcuttur. Buralara girebilmek için de İngilizce seviyesinin belirlenmesi gerekmektedir. IELTS ve TOEFL sınavları ile İngilizce seviyesi belirlenmektedir. Eğer her iki dili de yeteri kadar bilmediğinizi düşünüyorsanız dil okulları sizler için bir seçenektir.

Dil okulları genel olarak 1 yıl sürmektedir. 1 yılın sonunda öğrenciler bu dilleri çok iyi bir şekilde konuşabilmektedir. Eğer dil eğitimi alırken yabancı bir ailenin yanında konaklar ya da herhangi bir işte part time olarak çalışırsanız diliniz çok daha gelişir. Sürekli yabancı dil konuşan insanların arasında olmanız yabancı dili daha hızlı şekilde öğrenmenize fayda sağlayacaktır.

İtalya’da Eğitim veren Bazı Üniversiteler

  • Bocconi University

Business ve management alanında dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer almaktadır. Ekonomi alanında da sayılı üniversiteler arasına girmiştir. Bu üniversite de İngilizce eğitim imkanı da bulunmaktadır.

  • Politecnico di Torino

İtalyanca ve İngilizce eğitimin verildiği bu üniversite mimarlık ve mühendislik alanlarında dünyanın en iyi okulları arasında yer almaktadır.

  • Accademia del Lusso

Hem İtalyanca hem İngilizce eğitim veren bu üniversite, yurtdışından gelen öğrencilerin en fazla tercih ettiği üniversitelerden bir tanesidir.

  • Istituto Europeo di Design Venice

Bu üniversite Venedik’te yer almaktadır. Tasarım konusunda önemli eğitimciler bu okulda eğitim vermektedir.

  • Universite di Padova

Mühendislik, fizik ve tıp alanında eğitim veren önemli üniversitelerden bir tanesidir.

  • University of Naples
  • Sapienza University of Rome

Dünyanın arkeoloji dalında ün yapmış en iyi üniversitelerinden bir tanesidir. Mühendislik alanında bir bölümde eğitim almak istiyorsanız da bu üniversiteyi tercih edebilirsiniz.

  • Universita Cattolica del Sacro Cuore

Tıp ve sosyal bilimler alanlarında başarılı bir üniversitede eğitim görmek istiyorsanız bu üniversiteyi tercih edebilirsiniz. Dünyada ün salmış üniversitelerden bir tanesidir.

  • University of Bologna

Arkeoloji, sanat ve sosyal bilim dallarında bir bölümde okumak istiyorsanız, bu üniversiteyi tercih edebilirsiniz. Hem İtalya’nın hem de dünyanın özellikle iş yönetimi alanlarında sayılı üniversiteleri arasında bulunmaktadır.

  • Politecnico di Milano

Bu üniversitede hem mimarlık hem mühendislik alanında eğitim verilmektedir. Bu alanlarda dünyanın sayılı üniversiteleri arasında yer almaktadır. Özellikle yabancı öğrenciler tarafından çok tercih edilmektedir. Hem İtalyanca hem İngilizce eğitim bulunmaktadır.

İtalya’da Mühendislik Eğitimi

Avrupa’nın en iyi ekonomisine sahip ülkelerinden birinde eğitim almak isteyen Türk öğrenciler, İtalya’da eğitim için araştırmalar yapmaktadır. Mühendislik alanı eğitim için İtalya’ya ülkemizden çok sayıda öğrenci gitmektedir. İtalya’da bu alanda çok köklü üniversiteler bulunmaktadır. Politecnico di Milano ve Politecnico di Torina mühendislik alanında en çok tercih edilen üniversitelerdir. İtalya’da mühendislik eğitimi yalnızca 3 yıl sürmektedir. Ülkemize göre 1 yıl daha erken mezun olunur. Mühendislik alanında dünyanın en iyi üniversitelerinden birinde hem de 1 yıl daha az okuyarak eğitim almış olursunuz. İtalya’da aldığınız bu diploma YÖK tarafından sayılmaktadır. Bu nedenle ülkemizde de bu diploma ile mühendislik mesleğini yapabilirsiniz. Burada alacağınız mavi diploma yalnızca ülkemizde değil, Avrupa’nın her yerinde geçerliliğe sahiptir.

İtalya’da Tıp Eğitimi

İtalya birçok yönü ile yabancı öğrencileri eğitim için çekmektedir. Her yıl ülkemizden birçok öğrenci eğitim almak amacı ile İtalya’ya gitmektedir. Öğrencilerin seçtiği bölümlerden bir tanesi de tıp eğitimidir. İtalya’da tıp eğitimi almanın birçok avantajı bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi tıp eğitimin süresidir. Özellikle Bologna Üniversitesi tıp alanında oldukça başarılı bir üniversitedir. Roma, Milano, Bologna, Verona gibi şehirlerde tıp alanında eğitim veren eğitim kurumları bulunmaktadır.

İtalya’da tıp okumak için ilk şart ülkemizde 12 yıllık temel eğitimin tamamlanmış olmasıdır. Ayrıca ÖSYM tarafından yapılan sınavdan da barajı geçmiş olması gerekmektedir. Tıp eğitimi veren kurumlar genel olarak İngilizce eğitim vermektedir. Bu nedenle TOEFL ya da IELTS sınavlarından başarılı bir puan alınmış olması da şartlar arasında yer almaktadır.

İtalya’da Mimarlık Eğitimi

İtalya’da mimarlık eğitimi için sınava girilmesi gerekmektedir. İngilizce Mimarlık fakültesi sınavları yılda bir kere yapılmaktadır. İtalyan Bakanlığınca belirlenen tarihlerde denklik ve ön başvuru yapılması gerekmektedir. Sınav İngilizce dilinde yapılmaktadır. Bu nedenle İngilizce dilinin çok iyi olması gerekmektedir. Politecnico di Milano ve Politecnico di Torino İtalya’da mimarlık eğitiminin en kaliteli şekilde verildiği üniversitelerdir. Bu üniversiteler mimarlık alanında dünyada da sayılı üniversiteler arasında bulunması sebebi ile çok fazla tercih edilmektedir. İtalya’da eğitim almak için daha ayrıntılı bilgiye ve başvuru koşullarına eğitim ve danışmanlık hizmeti veren Pava Education yetkililerinden edinebilirsiniz.