Okul servisinde yönetmelik değişiyor

Okul servisinde yönetmelik değişiyor

İstanbul Ümraniye’de bir ilkokulun bahçesinde servis taşımacılığı yapan iki grup arasında yaşanan silahlı çatışma, uzun zamandır okul  servislerindeki sorunları yeniden gündeme getirdi.

Sorunun kaynağı olarak servis araçlarını düzenleyen 2007 tarihli hizmet yönetmeliğinin 7. maddesi gösteriliyor.

YETKİ OKUL AİLE BİRLİĞİNİN

Söz konusu madde, “Öğrenci velileri istemeleri halinde, çocuklarını herhangi bir okul servis aracı işleteni ile anlaşarak da taşıtabilir” diyerek servis şirketini seçme hakkını okul aile birliğine veriyor. Bu madde Milli Eğitim Bakanlığı’nı okul servisi seçiminde devre dışı bırakırken, “Daha çok bağış yapan servisi çeker” mantığını getiriyor. Kavgalar da bu sebeple ortaya çıkıyor

Habertürk’ten Hasan Örnekoğlu ve Uzay Kesmen’in haberine göre, okul kayıt dönemlerinde servis firmaları arasında yaşanan kavgaların en çok görüldüğü yer İstanbul. Rantın yüksek olmasıyla sadece bir okula 3-4 farklı servis firmasının taşımacılık hizmeti vermek istemesi de firmalar arasındaki gerginliği tırmandırıyor. Söz konusu yönetmeliğe göre okul servislerinin seçimlerinde okul yönetimleri ya da diğer bir deyişle okul aile birliklerinin yetkili kılınması, sorunun ana kaynağı olarak ortaya çıkıyor.

Bir Milli Eğitim yetkilisi, durumu şöyle  anlatıyor: “Bizim elimizi kolumuzu bağlayan, yönetmeliğin 7. maddesi. Bu madde, okul aile birlikleri ve velilerin, istedikleri servis firmalarıyla anlaşma yapmasına imkan tanıyor. Bu iki kişi arasında bir sözleşme olduğu için de bizim burada bir dahlimiz olmuyor. Servis araçları, ancak sözleşme yapıldıktan sonra emniyetin denetimine takılırsa ve gerekli şartları taşımadığı tespit edilirse gerekli işlemler yapılabiliyor.”

YÖNETMELİK DEĞİŞİYOR

Ümraniye’de yaşananların ardından  İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, sorunlara neden olan yönetmeliğin 7. maddesinin değişmesi ya da kaldırılması için çalışma başlattı. Bu konuda hazırlanan raporların sözlü ve yazılı olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na iletildi. Çalışmalar çerçevesinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın şu an yürürlükte olan “Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği”nin değiştirilerek, Milli Eğitim Bakanlığı ile yeni bir ortak yönetmelik hazırlanacağı açıklandı. Bu konu hakkında iki bakanlık arasındaki istişarelerin de sürdürüldüğü öğrenildi.

SERVİSÇİLER DE DÜZENLEME İSTEDİ

İstanbul Servis Esnafı Derneği üyesi bir grup servisçi de Ümraniye’deki Fatih İlköğretim Okulu’nda 1 kişinin ölümüyle sonuçlanan kavgayı protesto etmek amacıyla D-100 Karayolu’nda trafiği yavaşlatma eylemi yaptı. Bir süre klakson çalan grup, eylemlerini basın açıklamasıyla sona erdirdi. Dernek Başkanı Cuma Tekin yaptığı açıklamada, “Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı’nca ilgili UKOME kararları, okul servis araçları hizmet yönetmeliği ve okul aile birliği yönetmelikleri gözden geçirilmelidir. Yeni yönetmelik çıkarılmalıdır. Minicik çocukların ve ailelerin gözü önünde yaşanan bu olaylar ancak kanunla önlenir” ifadesini kullandı.