ABD'nin en büyük ikinci bankası yerel seçimleri işaret etti! Merkez Bankası faizi ne yapacak?

ABD'nin en büyük ikinci bankası yerel seçimleri işaret etti! Merkez Bankası faizi ne yapacak?

Bank of America, Merkez Bankası'nın yerel seçimler öncesi faiz ile ilgili kararlarına dair çarpıcı bir tahminde bulundu.

ABD'nin en büyük ikinci bankası Bank of America, Türkiye'de yaklaşan yerel seçimleri işaret ederek TCMB'nin yerel seçimler öncesi faizle ilgili ne tür adımlar atacağına ilişkin tahmin yürüttü.

FAİZ ARTIŞINA İHTAÇ VAR

Bank of America'nın (BofA) Securities ekonomisti Zümrüt İmamoğlu, paylaştığı bir raporda Türkiye'de ağustos enflasyonunun tahminleri aşması nedeniyle daha fazla faiz artışına ihtiyaç olduğunu belirtti. 

YEREL SEÇİM ÖNCESİ FAİZ ARTACAK MI?

Bloomberg HT'de yer alan haberde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Ağustos'ta sürpriz biçimde 750 baz puanlık faiz artışı yaptığı belirtildiği ifade edilen raporda "Önceki 2 ay beklentinin altında kalan faiz artırımları sonrası bu adım olumlu bir sürpriz oldu. Ancak enflasyon beklentilerinin daha da artması nedeniyle daha fazla faiz artırımına ihtiyaç var ve asıl soru mart ayındaki yerel seçimlerden önce bu tür bir artışın yapılıp yapılmayacağı?" değerlendirmesinin yapıldığı vurgulandı.

ENFLASYON 2024 MAYIS'TA ZİRVE Mİ YAPACAK?

Enflasyonun ağustosta yüzde 59'a ulaştığını hatırlatan kurum, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 58'den yüzde 70'e yükseltti. 2024 beklentisi de yüzde 38'den yüzde 40'a çıktı. Enflasyonun gelecek yıl mayıs ayında yüzde 78 ile zirve yapacağı öngörüldü. Önceki beklenti yüzde 65 olarak kayıtlara geçmişti.

YEREL SEÇİME KADAR FAİZ ARTIŞINA DEVAM

Bank of America, Merkez Bankası'nın faiz artışlarına devam edeceği ancak yerel seçim öncesi kış aylarında sabit bırakacağını belirtti. Kurumun yıl sonu politika faizi tahmini yüzde 30 oldu. Seçimden sonra, 2024'ün 2. çeyreğinde ise politika faizinin yüzde 45'e çıkması bekleniyor. Raporda TCMB'nin Mart ayına kadar finansal koşulları seçici olarak sıkılaştırmak için daha fazla niceliksel önlem alabileceği tahminine de yer verildi.