Asgari ücret 5 ayda 40 avro azaldı

Asgari ücret 5 ayda 40 avro azaldı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın çalışmasında Türkiye'deki asgari ücret tutarı ile AB ülkelerindeki tutar karşılaştırıldı. AB ülkelerindeki tutar Türkiye'deki tutarın 2,5 katı fazlayken, ekonomik kriz içindeki Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi ülkeler bile Türkiye'nin iki katı tutarında asgari ücret veriyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Genel Koordinatörü Veli Ağbaba, Türkiye'nin asgari ücret sıralamasında Avrupa'nın en kötü 4. ülkesi olduğunu belirtti. Ağbaba, ocak ayında 335 euroya denk gelen asgari ücretin döviz kurunun yükselişiyle 295 euroya kadar gerilediğine dikkati çekti.

Evrensel'in haberine göre Avrupa Birliği (AB) genelinde ortalama asgari ücretin 5000 lira (750 avro) civarında olduğunu belirten Veli Ağbaba, bu oranın Türkiye’nin 2,5 katı olduğunu söyledi. Türkiye’nin ardından en düşük asgari ücret uygulayan ülkelerin Arnavutluk, Makedonya ve Bulgaristan olduğunu ifade eden Ağbaba, “Lüksemburg’daki asgari ücret ülkemizdeki asgari ücrete göre 6,5 kat, Fransa ve Almanya’da ki ücretler ise 5,5 kat daha fazladır. Kriz altındaki İspanya, Portekiz ve Yunanistan’da asgari ücretler ise ülkemize göre 2 kat daha fazladır” dedi.

Ağbaba, asgari ücretin 2019 Ocak ayında 335 avroya denk gelirken Mayıs ayı içerisinde özellikle İstanbul seçimlerinin iptal edilmesinin ardından 295 avroya kadar gerilediğine dikkat çekti.