Avrupalıların yüzde 38'i artık günde 3 öğün yemek yiyemiyor

Avrupalıların yüzde 38'i artık günde 3 öğün yemek yiyemiyor

Avrupa genelinde gerçekleştirilen son bir kamuoyu yoklaması, son üç yılda Avrupalıların yarısından fazlasının bütçesinin daraldığını ortaya koydu.

Avrupa'da yeni bir araştırma artan fiyatlar nedeniyle hanelerin neredeyse üçte birinin mali durumunun "güvencesiz" hale geldiğini işaret etti.

Ipsos tarafından French Secours Populaire için yapılan ankete katılan 10 bin kişinin yüzde 29'u mali durumlarının "güvencesiz" olduğunu ve beklenmedik bir harcamanın dengelerini bozabileceğini söyledi.

Euronews'in haberine göre, son üç yılda alım gücünün azaldığını işaret eden çalışma, çoğunluğun öğün atlamak ve zorlu finansal seçimler yapmak zorunda kaldığını ortaya koydu. Neredeyse her iki Avrupalıdan biri, artan fiyatlar ve nispeten durgun maaşlar nedeniyle gelecek birkaç ayda güvencesiz bir duruma düşme riskinin yüksek olduğunu düşünüyor. 

Halkın sadece yüzde 15'i iyi koşullarda bir yaşam sürdürdüğünü ve günlük harcamalarına dikkat etme ihtiyacı hissetmediğini söyledi.

'ZORLU MALİ KOŞULLAR RADİKAL KARARLARA ZORLUYOR'

Anket sonuçlarına göre, Avrupalıların büyük bir çoğunluğu zorlu mali koşullar nedeniyle tercihlerinden ödün vermek zorunda kaldı.

Çalışma, neredeyse tüm sektörlerdeki yüksek enflasyon nedeniyle, öğün atlamayı da içeren bu "zorlu kararların" zorunlu hale geldiğini işaret ederken neredeyse her üç Avrupalıdan biri açken öğün atladığını ifade ediyor. Yunanistan ve Moldova gibi ülkelerde bu oranın daha yüksek olduğu gözlemleniyor. 

Diğer tavizler arasında kaloriferleri yakmamak, borç para almak ve artan maliyetler karşısında sağlık sorunlarının tedavisini geciktirmek ya da yaptırmamak yer alıyor.

AVRUPALILARIN ÜÇTE BİRİNDEN FAZLASI DÜZENLİ OLARAK YEDİKLERİ YİYECEK MİKTARINI KISITLIYOR

Joseph Rowntree Vakfı (JRF) tarafından haziran ayında yapılan bir anket, Birleşik Krallık'ta 5,7 milyon düşük gelirli hanenin gıda için yeterli parası olmadığını ortaya koymuş ve bunu "korkunç yeni normal" olarak nitelendirmişti.  Ankete katılanların yüzde 38'i artık düzenli olarak günde üç öğün yemek yiyemediğini belirtirken, sadece yüzde 42'si kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerini atlamadığını söyledi.

Durumun ciddiyeti bazı ebeveynlerin cevaplarına da yansımış durumda. Zira bazı anne babalar çocuklarına bakabilmek için kendi yemeklerinden kısmak zorunda kaldıklarını söyledi. Ankete katılan ebeveynlerin yüzde 21'i çocuklarını besleyebilmek için en az bir kez "yemeklerinden kıstıklarını" belirtti.

Enflasyondaki yükseliş aslında yavaşlama işaretleri verse de, gıda ve malzeme fiyatlarında henüz bir düşüş gözlemlenmedi. Dolayısıyla satın alım gücü de azalmaya devam etti.

Avrupa'nın enflasyon rakamları 2022 yılında üç katına çıkarak, tüm zamanların en yüksek oranına işaret etti. Son bir yılda ise konut, su, gaz ve diğer masraflarda artışlar yüzde 18'lere ulaştı. Çoğu ülkede ankete katılanların yarısından fazlası enflasyonla başa çıkma konusunda endişeli olduklarını, gıda, enerji ve çeşitli harcamaların artmayı sürdürmesinden korktuklarını söyledi.

Araştırmaya göre, yüzde 62'si gıda fiyatlarındaki artıştan endişe ederken, beklenmedik harcamalar ve benzin fiyatları ankete katılan nüfusun yüzde 59'unu endişelendiriyor.

TÜRKİYE'DE DURUM

Ekim ayı enflasyon verileri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre Ekim ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) geçen yılın aynı ayına göre yüzde 61,36 olarak gerçekleşti.

Bir önceki aya göre değişim oranı ise yüzde 3,43 oldu.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre ise tüketici fiyat endeksi geçen ay yüzde 5,09, yıllık bazda ise yüzde 126,18 olarak gerçekleşti.